FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fria Estlands stora dag


Ryska NKVD:s gamla HQ, Spithamn, Estland. 26.9.2009. Foto: Håkan Eklund.

Följde med den direktutsända presskonferensen som presidenterna Obama/Ilves höll i Tallin idag. Och jag kunde känna vibrationerna från det estniska folket som fick idel lovord från den fria världens högsta representant och fick känna stor stolthet.

Utvecklingen i Estland, sen de lyckade skaka av sig den sovjetiska förtryckarmakten, är enorm. Den som läst in sig på Estland under sovjetockupationen, vet hur nertrampade och förnedrade de var - av alla hantlangare i sovjetimperiets kommunist"paradis".

Esterna har all orsak att vara stolta, de har gjort det som ingen trodde att var möjligt. Medan statsmän och politiker i grannländerna Sverige och Finland ofta tigde ihjäl de baltiska ländernas situation, för att inte stöta sig med ryssarna ... jobbade de själva metodiskt med att en dag bli fria. Det lyckades.

Jag har rest mycket i Estland, som faktiskt är mitt favoritgrannland! Bilden ovan föreställer ruinerna av NKVD:s (senare KGB) högkvarter ute på Spithamnsudden, som var en svenskby framtill 1944 när de flesta lyckades ta sig över Finska viken till Finland, och vidare till Sverige. Byn "bulldozades" ner, och Röda armén flyttade in. Här fanns en massa vapen/missiler som var riktade mot Finland, Hangöudd på vår sida ligger ju inte långt borta.

Längs stränderna finns ännu spår av deras skyttegravar. Här väntade de i ett halvt sekel på en fiende som aldrig kom.

Många estlandssvenskar har idag byggt sina sommarhus på gammal släktmark här ute. Birgit Eldh är en sådan, fram till pensioneringen var honVD för en friskola på Gotland.

Hon är född i Spithamn by och flydde med föräldrarna en mörk vinternatt 1944 i pappas båt till Finland. Hon var då 4 år. 45 år senare har kom hon tillbaka på sitt första besök, 1989, när ryssarna ännu fanns kvar. 1994 gav de sig av från udden. Sen många år tillbaka bor nu Birgit året runt på udden, i sitt mysiga röda hus med vita knutar.

Inlagt 2014-09-03 12:58 | Läst 1721 ggr. | Permalink
Fin bild och intressant med en liten historielektion!
/Niklas
Intressant läsning. Jag gillar Estland och är över då och då till Tallinn, vår trevliga och bra tandläkare flyttade hem dit och vi följde med. Så våra tandläkarbesök är alltid så trevliga numera. Snart dags igen. Var 2004 en vecka till Ösel, fint där. Träffade på en ung kvinna som då varnade oss i Sverige för att ta emot för mycket invandrare. Hon visste hur det var när ryssen bestämde, sa hon.