FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett suveränt nummer


Augustivass. Långvattnet, Åbo 27.82015. Foto: Håkan Eklund. Nr 239/364.

Försökte mig på en svalflock (ladu- och hussvalor) ovanför vikens vatten, tänkte att någon slår sig ner i närheten av mitt utsiktsställe. Men nej. De jagade insekter i snålblåsten och hade inte alls tid att vila.  Tog några vassbilder med 500 mm och for hem till ett väntande färskt nummer av "Luontokuva" nr 4/2015 som är mycket intressant och läsvärt.

Bland annat berättar fågelfotografen Markus Varesvuo om sin nya bok om Finlands hönsfåglar, och hur han satt fem dygn i ett gömsle och väntade på att tjäderhönans ägg skulle kläckas. När kycklingarna (nio till antalet) väl kom ut, drog de ut i terrängen med mamman genast de torkat. Men några bra bilder hann det bli.

Innan det hade han tillbringa 18 kojnätter i följd på tjäderspelplatser för att få en viss typ av bilder som han inte hade från tidigare.

Det är sånt som gör att jag aldrig skulle kalla mig för naturfotograf; skall man vara en sådan skall man ha tid att vistas ute i naturen. Dygnet runt. Däremot känner jag mig nog som en naturkunnig fotograf. Det räcker för mig.

Varesvuos bok finns på bokdiskarna i oktober.
http://www.docendo.fi/metson-suku-suomen-kanalinnut.html

I tidskriftsnumret finns också en fin bildserie i svartvitt med, med lyrisk text och konstnärliga bilder av Kai Fagerström och Heikki Willamos alltid så läsvärda kolumn. Bland mycket annat.

Inlagt 2015-08-27 20:46 | Läst 1965 ggr. | Permalink