FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fantastiska berättelser


Ett skede passerat. Hirvensalo, Åbo 3.10.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 276/364.

Aldrig hade jag trott att en rikssvensk präst kunde trollbinda mig i timmar, dessutom i en fyra euros bok från ett antikvariat i Suomussalmi.

Men så går det ibland; det är där det skrivna och tryckta ordet är odödligt.  Trots att människorna är döda sen länge tillbaka, och det gamla samhället med sin livsstil borta, återskapas allt i dessa dokumentära berättelser. Orden får liv.

Sven Danells bok (andra  tryckningen från 1952) med minnen från sju år i Estlands svenskbygder under 1930-talet är en bok som slukar mig med hull och hår. Vilka berättelser!

Plötslig får alla dessa byar, herrgårdsruiner, kyrkor, öar och områden som jag så många gånger passerat - liv! Allt från fattiga bönder till prästerskap och välbeställda balttyskar som då ännu fanns på sina herrgårdar. von Rosens herrgård Lyckholm har jag besökt många gånger, men inte vetat något om parets förvisningen till Sibirien under den röda revolutionen 1917, eller om von Barlöwen vid Rikull hov (= herrgård) som jag passerat hundratals gånger. Idag är bara ruinerna kvar.

Och att läsa om den svenska prästens ofta livsfarliga strapatser och umbäranden under sina resor mellan olika uppdrag, är rena rama äventyrsläsningen. Detta är en bok som dagens prästerskap borde läsa; ingen idag fattar ens hur bra vi har det! Oberoende av yrke och samhällsposition.


Inlagt 2015-10-03 21:24 | Läst 1668 ggr. | Permalink