FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mot ryssarna


Messerschmitt 109. Washington DC. 29.11.2015. Foto: Håkan Eklund.

En av fördelarna med Washington DC är gratis museer (många). Och vilka museer sen! Helt otroliga.

Vi bor granne med "Air and Space"-museet. Där hittades bland annat jaktplanet ovan. Ett flygplan som finska flygvapnet i slutskedet av fortsättningskrigen  (1941-44) "fick" från tyskarna, som vi kunde möta ryssarna med i luftstrrider. Ryssarna "fick" i sin tur jaktplan från engelsmännen och amerikanarna, som de var allierade med.

https://sv.wikipedia.org/wiki/Messerschmitt_Bf_109

"Messerschmitt Bf 109 var ett tyskt jaktplan som vann berömmelse under andra världskriget. Flygplanet konstruerades av Willy Messerschmitt1930-talet och var det första moderna jaktplanet i sitt slag. Bland annat hade det en flygkropp i skalkonstruktion helt i metall med täckt sittbrunn och infällbara landställ.

Flygplanet var Luftwaffes standardjaktplan under hela andra världskriget trots att det började ersättas av Focke-Wulf Fw 190 från och med 1942. Bf 109 vann fler luftsegrar under andra världskriget än något annat flygplan har gjort i världshistorien och användes för flera olika uppgifter såsom eskortjaktplan, jaktplan, för markattack och som spaningsflygplan.

Bf 109 är det mest producerade jaktplanet i historien med sina 33 984 byggda flygplan. Trots att Bf 109 hade några svagheter, däribland en kort räckvidd om 580 km i alla sina versioner och en smal spårvidd på landstället som ibland gjorde landningen svår, stod det sig i jämförelse med de allierades jaktflygplan ända till krigets slut."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Finl%C3%A4ndsk_svastika

"Den finländska svastikan kan man kalla det hakkors som ofta användes i finskt nationellt symbolspråk under de första självständighetsåren.

Till den finska nationella heraldiken har hakkorset kommit via konstnären Akseli Gallen-Kallela, som använde hakkorset i ornament i sin första Ainotriptyk från 1889. När Finland blev självständigt 1917 blev det Gallen-Kallelas uppgift att skapa den nationella heraldiken. Den 1 februari 1918 inkallades Gallen-Kallela till Gustaf Mannerheim för att lägga fram ritningar till vad som då kallades "Finlands Vita Ros' orden". 20 februari lades hans första utkast fram, som då föreställde ett georgskors med heraldiska rosor. Redan i februari omarbetades förslaget i samråd med Mannerheim, som stödde tanken att korsarmarna skulle prydas av en svastika. 19 mars godkände senaten det färdiga förslaget.

Därifrån bland annat har det finländska Frihetskorset fått sitt hakkors och vidare till Finlands presidents flagga.

Lotta Svärd, verkade 1920–1944

Svastikan användes också i symbolen för den finska militära kvinnokåren, Lotta Svärd. Organisationen förbjöds enligt mellanfredsavtalet med Sovjetunionen och Storbritannien år 1944."

Inlagt 2015-11-30 02:14 | Läst 4037 ggr. | Permalink
Verkar vara ett fint exemplar du fångat på bild.
Ett exemplar av Hasses eller Illus Brewster är nåt som borde återställas för eftervärlden.

Tommy S.
Svar från Håkan Eklund 2015-11-30 12:49
Den enda Brewstern som existerar i världen, återställd, är Lauri Pekuris maskin som fiskades upp ur en sjö i Ryssland. Finns utställd i Tikkakoski, Jyväskylä.
http://www.k-silmailumuseo.fi/brewster_museolle
Den ägs väl av ett museum i Florida, dit de ryska maffiakillarna sålde vraket, efter att det hade fiskats upp ... En lång historia.
- hawk
sodeto 2015-12-01 08:54
Jag minns att jag läst det här någonstans tidigare, att den enda B-239 (andra modeller finns bevarade så vitt jag vet) hittats i Ryssland. Men jag trodde den redan var i USA. Man borde absolut åka och titta på den så länge den finns här. Här borde den få stanna, men det lyckas knappast.

Tommy S.
Intressant att läsa och fin bild. Ser ut att ha vissa likheter med Stuka, som väl var en störtbombare?/ Björn T