FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om energitjuvar


Snapshot från demo. Hanga sommaruni, januari 2016. Foto: Håkan Eklund.

Det är farligt att städa i bokhyllor. Plötsligt öppnar man en bok, och allt stannar av när något fångar ens intresse. Som nu, när boken "Energitjuvar" av Ingalill Roos (2006) hamnade i nypan.

I uppslaget som öppnas läser jag: "Oftast har energitjuven inte kommit till rätta med händelser i det förflutna, och den bakomliggande drivkraften är viljan till uppror mot tidigare känslor. Minsta lilla önskan från en medmänniska upplevs som krav och får honom att göra motstånd. Han kanaliserar sina känslor helt synligt eller mer subtilt - med ett milt och vänligt leende kan energitjuven skicka iväg de giftigaste nålstick för att försätta sig själv i överläge. Projektionen är ett maktbeteende och kan innehålla mycket kraftfulla bortträngda känslor, ofta hat eller vrede."

Kan inte annat än småle åt texten, innehållet är så bekant. Jag brukar köra med ett enkelt och fungerande koncept: Människor som ger mer energi än de tar skall man hålla, motsatsen skall man skippa.

Bilden ovan är ett "snapshot" en sen kväll, innan kursisterna lämnade skolsalen, när jag snabbt visade hur man får till en bild i ett mörkt rum (med kamera på stativ) och en ficklampa ... som vi sen skulle öva följande dag. Snapshot-etiketten gäller ljuset, det gäller ju att prova ut ljusstyrka och sättet som man "målar" med ljuskäglan för att få optimalt ljus - som gör att varje bild blir olik. Här bara en snabb demo, som på intet sätt gett ett optimalt ljus - men som skulle visa "grejen".


Inlagt 2016-01-31 21:43 | Läst 3947 ggr. | Permalink
Ficklampsbilder är kul, blev bra! Hils, LO
Lysande färgbild!/ Björn T (...och fint citat!)
Härlig bild och intressant text om energitjuvarna!
Ha det gott!