FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Dystert


Hirvensalovägen, 18 januari 2008.  Foto: Håkan Eklund.

Dimma, duggregn, halvmörker - mitt på "ljusa dan" ... Hmmmmm, och det skall låtsas vara midvinter. Nog krävs det en stor portion humor att bo och leva på dessa breddgrader. Att leva i detta ständiga halvmörker kräver ett sånt intensivt arbetsengagemang att man inte skall ha tid att titta ut genom fönstret ... annars skulle det inte funka. Bilden ovan togs vid lunchtid, när jag slet mig från datorn och tog en runda med hunden.

När jag i tiden jobbade med fyra månaders skogslärarkurser på FTP-International Training Center i Kotka - med kursister från 50 olika länder i Afrika, Asien och Latin Amerika, brukade jag fråga dem om de skulle vilja bli kvar i landet. Aldrig i livet, var det vanligaste svaret. Och då hölls kurserna från mars till juni - dvs under årets ljusaste tid. Det var bara kurister från Kina som svarade positivt, de var också de enda som kom från ett lika uselt klimat ...

Ändå var det inte klimatet utanför som de ryggade för, utan det mentala klimatet här uppe i Norden (vi hade också kursavsnitt i Sverige och Norge). Men att leva ett halvår i mörker, fukt och kyla gör väl sitt till att vi är rätt kärva och inåtvända ...

Inlagt 2008-01-18 12:48 | Läst 5031 ggr. | Permalink
Pricken över i!
Min sambo är från Italien och hon försöker efter bästa förmåga överleva denna eländiga period av året (och jag förstår henne efter att ha tillbringat mycket tid i Italen särskilt kring jul och nyår).

Jag går inte in på det mentala klimatet här i landet utan bara konstaterar att det är som det är!

Som hängiven fotograf har de senaste Nikon- och Canonmodellerna bidragit till att göra denna årstid något mer uthärdlig. De har förlängt tiden för utomhusfoto en del (om man nu inte är nattfotograf)!
Svar från Håkan Eklund 2008-01-18 21:01
Visst, det är alldeles underbart vilken skillnad den digitala teknologin har medfört, när man kan få hyggliga bilder i de mest usla ljusförhållanden - utan att "behöva byta film" ... Härligt! Och för att överleva på dessa breddgrader behövs en gnutta "jävlaranammakänsla".

h. Hawk