FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gillar tiltor


Åkern utanför uggleskogen, Hirvensalo 21.1.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Fullmåne under natten, snöslask nu på morgonen. Ok, bättre än ingenting. En liten nyans av vitt har landskapet ändå fått, trots att det mesta redan smält  bort.

Är det något motiv som tilltalar mig i det odlade landskapet så är det plöjda åkrar. Finns det något mer grafiskt än plogtiltor?  Helst vid lite nysnö, eller i snösmältning på våren.

Det senare associeras med många intressanta fågelobservationer, från den tiden när jag bodde hemma i kustlandet längre norrut och det var ordentliga snövintrar. När sedan vårsolen började värma var det oftast plogtiltor som först kom fram, och lockade till sig utsvultna flyttfåglar som snösparvar, sånglärkor, tofvipor och mycket till. Minns ännu när jag upptäckete min första berglärka bland sånglärkor på en framsmält fläck - trots att det är länge sen har det inte blivit många berglärkor till efter det. Inte ens i Norge.

Idag när jag tog ut hunden under en lunchpaus (när bilden ovan togs) försökte jag fotografera nypon med stora fina regndroppar. Just när jag fått in den rätta fotovinkeln och skärpan (100 mm makro på frihand) så lyfter hunden benet och ger nyponbusken en kvävedos i flytande form - och vips är droppen borta. Det bidde ingen bild ...

Träffade också på sjungande steglitsar i en klibbal, de tycker väl att det börjar känns som vår ...

Inlagt 2008-01-21 12:37 | Läst 6725 ggr. | Permalink
det är ju det som är en del av tjusningen med att sitta och plöja
försöka få det rakt och snyggt, blir väldigt grafiskt
(man ser ju problemen som uppstår med olika jordarter i den här bilden)
Svar från Håkan Eklund 2008-01-21 17:03
Hej Gustaf, du verkar veta vad det handlar om - kul. Jag är uppvuxen på ett jordbruk och hann nog plöja en hel del, men det är ett tag sen ...
Här (på bilden) handlar det om gammal havsbotten, en vik som i tiden kommit in här. Åkrarna ligger mellan två bergiga skogsbackar, jag står i kanten av den ena, den andra klippte jag bort i övre kanten av bilden.

h. Hawk