FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Imponerad


Från ett enda gårdsträd. Pandros 17.4.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 108/366.

Tänk all denna ved från ett enda träd! Dessutom med en massa fin näver som blir bra tändmaterial. Veden staplade jag på gårdsgrunden till det hus där pappa föddes, och där farfar var bonde i tiden. Veden får torka i solen i sommar, sen till hösten tar jag in den i vedlidret.

De björkar som växer inom de 60 - 70 kvadratmeter som finns innanför gårdsgrunden har hållit mig och familjen med brännved (i fritidshuset) i mer än 20 år. Det blir ju bara x - antal veckor som vi har tid att vara på stugan. Tyvärr.

Under åren utomlands byggde pappa fritidshuset med material som jag köpt eller annars förvärvat, på en tomt som stått tom i decennier. Han var bara så glad att tomten kunde hävdas igen. Då växte en hel björkdunge på husgrunden, nu är det 8 björkar kvar och en sälg. Tänk vilken växtkraft!

Det var sånt här som vi bl.a. jobbade med i U-länder, att försöka få folk i byarna att anlägga sina egna fuelwood plantations nära byn, för att inte behövas kasta bort tid att vandra långa vägar för att söka ved i omgivningarna/savannen.

Hade rastande dubbeltrast som sällskap en stund, som sjöng några strofer med stark och klar röst. Sen fortsatte den flyttningen.

Har nu 26 holkar uppe, en fjärdedel av målet ...

Inlagt 2016-04-17 22:27 | Läst 1552 ggr. | Permalink