FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Inkompetens eller likgiltighet


En ekologiskt rik ädellövskog. Runsala, Åbo 25.10.2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 299/366.

Det verkar råda en skogsekologisk inkompetens bland branschens yrkesmänniskor, eller är det ren och skär likgiltighet? Alla som har skoglig fackutbildning är nogsamt medvetna om att skogsskötsel skall vara ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart för att kunna betraktas som ett gott fackmannajobb. Tyvärr har de flesta hamnat på villovägar och enbart värnar om den första delen, dvs. ekonomin. Som snor ett naturarv som borde komma alla till godo ...

I skogsdungen ovan kunde gärna de skogsansvariga från Esbo stad, som tillhör huvudstadsmetropolen (se bloggen 23.10 ...), komma på studiebesök. I juni är denna dunge ett fågeleldorado med näktergal, svarthätta, trädgårdssångare, rosenfink, gärdsmyg, grönsångare etc. - som producerar ett ljudlandskap av guds nåde. Då är lövverket så slutet att alla sneda träd (ek, ask, lönn, lind, klibbal, hägg) och risiga buskagen inte ens kan störa den värsta pedant. Det är bara när löven faller som den ekologiskt nyttiga oredan avslöjas, som visar på en riktig skogsmiljö på lundmark.

I fonden på bilden går en promenadväg (syns inte på bilden) där man tryggt passerar oredan i denna dunge, som jag hoppas att inte motorsåg hittar (eller nitisk skogsputsare ...).

Jag lyfter på hatten för Åbo stads skogsansvariga. Just sådana här små skärvor av natur behöver både naturen och skattebetalarna.

Inlagt 2016-10-25 18:13 | Läst 1352 ggr. | Permalink