FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Emigranthistorier


Eklundare från 1800-talet hittat i "arkivet". Överst t.v. Andrew Eklund  och Anna Olivia Skrifvars, bröllopsbild 1.1.1908 i San Francisco. T.h. Victor Alvar Eklund och Bernice E. Bunker, bröllopsbild 16.3.1935. Foto: Håkan Eklund.

Har hittat ännu ett skåp som är fyllt med gamla bilder, anteckningar, artiklar - delar av mitt (och släktens) liv för decennier sen som jag inte rotat i på år och dag. Hittar lådor och mappar fyllda med minnen, intervjuer, resor, bilder, kartor etc.

Påminns om mötet med farfars kusin Victor Eklund från Kalifornien, med pappa från Munsala i Österbotten (därifrån farfars släkt kommer) som kom och hälsade på mig o frun på Fiji 1985. Vi stannade hos dem i Berkley en vecka hösten 1986, på väg till Finland för "homeleave".

Hittar anteckningar där jag tecknat ned sådant som Victor berättade om sin far Anders (1875-1960),  blev Andrew i USA.

"Andrew anlände 21 år gammal från Finland till Ellis Island i New York i november 1896. Ville bli bonde. Fick jobb på en farm i Mellanvästern. Hade haft en inmutning i Colorado, sålde gruvan och for tillbaka till San Francisco 1906 (med guld i ett sämskinn) för att ta reda på hur det gått för systern Minnie under jordbävningen.

(https://sv.wikipedia.org/wiki/Jordb%C3%A4vningen_i_San_Francisco_1906)

I San Fransisco träffade han Anna Olivia Skrifvars från Närpes (Österbotten) och de gifte sig i San Fransisco 1908. Han började sen jobba inom byggnadsbranschen, var med och byggde ett hotell i Montara."

Och så vidare.

Hittade också dålig papperskopia av ett brev som Olivia Skrifvars skrivit 19.4.1907 från San Fransisco till Miss Eklund, där hon skriver: ”Jag treffade din bror i går kvell” (undrar om det är hennes blivande man Andrew som är brodern?...). Sen fortsätter hon med att hon hört att ”du skulle flytta öfver till Frisco”, och att hon vet om en arbetsplats i en familj. Många kvinnliga emigranter från Norden jobbade som hemhjälp i familjer. "Miss Eklund" är troligen en av Andrews systrar, de var många ur samma "syskonkull" som emigrerade till Amerika.

När Victor var 6 – 8 år arbetade pappa Andrew i Idaho då det inte fanns jobb i SF. Sen arrenderade Andrew ett jordbruk i Tacoma (Silver Lake) när Victor var 8 år, de bodde enkelt, fru Oliva ville tillbaka till San Francisco. 1923 eller 1924 flyttade de till Berkeley, utanför SF där Victor gick de tre sista åren i High School, graduated 1927.

Och så vidare. Människoöden som kommit och gått. Minns hur Victor (nästan 80 år gammal) körde oss i sin gamla fina Cadillac till Yosemite National Park, bara för att jag råkade nämna att det är ett ställe som jag alltid önskat se ... Det blev en lång bilresa. Men minnena lever, och bilderna.

I skåpet under bearbetning finns många andra liknade emigrantöden.

Inlagt 2016-12-30 23:08 | Läst 3396 ggr. | Permalink
Ojojoj, fantastiskt vill jag säga, vilka historier och levnadsöden, lycka till med vidare efterforskningar! LO