FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Grönland 3


Vårt tältläger intill inlandsisen. Russell, Grönland 2.8. 2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 214/365.

Tre minnesrika nätter i härligt arktiskt augustiljus tillbringade vi på detta ställe, helt isolerade från omvärlden. Ok, vi hade en halvtimmes vandring över ett berg till en landsväg (med sporadisk turisttrafik till en Ice-cap vid vägs ände) för att få kontakt, om något skulle ha hänt.

Här ligger man i "radioskugga", härligt "on our own" - som innebär att man skall förstå att ta hand om sig själv, något som jag gillar och som varit min vardag under långa vistelser i fijiansk regnskog eller i Kalahari (Botswana), innan mobiltelefonernas tid.

Dvs att bli en del av ett ekosystem, där man är uthängd för naturens lagar - är bara hälsosamt.

I våra överutvecklade/överbeskyddande välfärdssamhällen har vi helt förlorat konsten att leva nära natur, utan kontakt med all upptänklig service.

Ok, jämfört med den afrikanska bushen är lägret ovan rena lekparken, utan farliga djur (varken ormar, myggor eller rovdjur). Våra enda grannar var en kull nyfikna fjällrävar i stenskravlet till vänster i bild (ovnför/hitom det röda tältet).

Då och kom en vacker pilgrimsfalk svepande förbi som häckade några kilometer bort; ädelfalkar som flyttar till USA under vintern. (http://rc.ku.dk/publikationer/traekfugleatlas/Greenland_DOFT_2003_1_1.pdf)

Mitt lilla blåa enmanstält ligger nere i högra hörnet av bilden (höger om stigern), med fin utsikt över isälvsdalen (till höger utanför bild) under matlagning.

Det intressanta på ett dylikt ställe är den ständiga iskalla vinden som "flyter ner" från inlandsisen och ner i älvdalen, trots värmande sol i ställen med lä.

Här gällde det att vara rätt klädd ...

Ett miniatyrparadis i sig, som jag redan saknar.

Inlagt 2017-08-08 22:29 | Läst 1270 ggr. | Permalink
He he, härligt perspektiv man får på storleken på denna glaciär.. fantastiskt!
Hälsn!
Ett sätt att illustrera människans obetydlighet.