FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Vargkväll

Attack!  I gränszonen, Kuhmo. 16.8.2017.Foto: Håkan Eklund. Nr 228/365.

Väl ute ur Ryssland körde vi tillbaka till Lassi Rautiainens fotogömslen i gränszonen (på den finska sidan).

Kvällens saldo blev sex björnar och minst  tre vargar. Vargen på bilden ovan är mycket ljus, en alfahona som är född 2005. Hon kom i skymningen längs myrkanten med alfahanen (grå till färgen), plötsligt fick de syn på något i en skogsdunge till vänster om våra gömslen, och började springa med full fart (bilden ovan). Tyvärr försvann de ur sikte in i skogen; troligen prejade de en björn med något från åteln, som de i sin tur stal av björnen ...

I ett gömsle ännu närmare vargarna fanns fyra dalmasar (Dalarna, Sverige) som hade nybörjartur; det är inte varje kväll som områdets decimerade vargflock visar upp sig.

För några år sedan var flocken större, men varghatande jägare har gjort sitt ...

Interaktionen mellan en vargflock och björnarna har Lassi Rautiainen dokumentarat i en bok som finns på finska, engelska och tyska. Det är en mycket unik bok; ingen har tidigare så nära och så detaljerat kunna fotodokumentera detta tidigare - dvs. ingenstans i världen.

https://articmedia.mycashflow.fi/product/12/taistelijat

Lasse försökte i tiden få ett svenskt förlag intresserad av boken, jag hade översatt några kapitel till svenska, men förläggare i Sverige var inte intresserade. Däremot säljer boken bra på tyska (och finska), och det är många tyska naturfotografer som kommer hit för att fotografera, inspirerade av boken.

Numera är det inte lika lätt att få bilder på detta här i gränszonen när vargflocken är så decimerad (3-4 djur) och också björnarna är färre eftersom jakten farit iväg med så många djur. Lassi Rautiainen dokumenterade detta i rätt tid.

https://articmedia.mycashflow.fi/product/12/taistelijat

Inlagt 2017-08-17 21:31 | Läst 796 ggr. | Permalink
Ett djur som jag gärna skulle vilja se men jag har förstått att det inte är så ofta de visar sej ens på detta ställe.
Hälsningar Lena
Fantastisk bild, sällsynt i norden där myndigheter påstår att de värnar om naturen.