FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bara benen kvar


Gabonhuggorm. Tropicario, Helsingfors 22.4.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 112/365.

Tillbringade halva dagen med att fotografera reptiler i terrarier. Giftiga ormar studeras helst bakom "glas och ram".  Här en som låg helt stilla. Enligt Wikipedia är det en rätt så "lugn" typ:

Gabonhuggorm (Bitis gabonica), även kallad fjärilsorm, skogspufform och gabonorm är en giftorm som lever i regnskogar och savanner i subsahariska Afrika.

Ormen är aktiv på nätterna och har ett rykte om sig att vara lugn och röra sig långsamt. Den jagar vanligen genom att lägga sig i bakhåll, ofta genom att i långa perioder ligga stilla och invänta sitt byte. De har även setts jaga aktivt under nattens sex första timmar. I Kumasi i Ghana dödades gabonhuggormar runt några stall i ett öppet område med skogen omkring 500 meter bort, vilket var ett tecken på att de jagade råttor på åkrarna. Den är vanligen tolerant och det är sällan den hugger eller väser. Det finns dock mer hetlevrade individer.

Den rör sig rektilinjärt genom att långsamt röra sina bukfjäll. Den vrider sig från sida till sida om den oroas men endast under korta sträckor.

Ditmars (1933) beskrev ormen som att den även kunde röra sig i sidled.

Om den hotas kan den varna genom att väsa högt och den gör det i en stadig takt. Samtidigt breder den ut sitt huvud vid varje andetag. Det är ovanligt att den hugger om den inte blir mycket provocerad.

Inlagt 2018-04-22 14:45 | Läst 1433 ggr. | Permalink