FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kunde inte hålla mig borta


Tre timmar att köra tillbaka hem. Riksåttan 31.5.2018 kl. 00.50. Foto: Håkan Eklund.

Den 26.5 upptäcktes en dvärguv mitt inne i Sideby byacentrum, ett stenkast från kyrkan. Sideby är en kustby längst söderut i det svenska Österbotten.

Månne det är samma fågel som en amatör hade fotograferat längre in i landet den 22.5?  Damen som hittade fågeln tog en bild som hon satte på FB - hon trodde att det var en hornuggleunge.

Några ornitologer såg bilden, och visste att det var en supersällsynt gäst i Finland = andra observation (det första fyndet skedde 2011).

Eftersom ugglan hörts varje natt i Sideby sedan den 26 maj kunde jag inte hålla mig; frun for på arbetsresa till Danmark - och jag hoppade i bilen och körde 3 timmar norrut. Kom till Sideby kl. 22.40 efter att solen gått ned.

Hittade stället och inledde min väntan. Jag var länge ensam på plats och började tvivla på att jag var på rätt ställe? Jag hade ju förväntat mig en hel hop med "kryssare" (kallas "bongare" i Finland).

Hörde en flodsångare sjunga på avstånd och följde med hur morkullor patrullerade över byn, som tycktes ha många tomma hus (dock prydliga = fritidshus?).

Halv tolv dök en ornitolog upp, men vi hörde fortfarande ingen uggla. Strax före midnatt kom tre ornitologer till (från H.fors) och vi hörde en nattskärra på avstånd, förutom flodsångaren.

Och plötsligt, kl. 00.05 satte dvärguven igång sin nattkoncert! Bingo! En mycket tydlig och klar "röst", ett kort djupt visslande "tjok" som upprepades var fjärde sekund. Vindstilla, fullmåne, varmt (+ 10 C) och med surrande myggor runt öronen. Vad kan man mer begära? 

Art nr 209 i år; jag har en gång sett en dvärguv - i Eilat, Israel i april 2000. Men det var ju där; nu blev det ett landskryss. På finska heter dvärguven "kyläpöllönen"; kylä betyder by, pöllö = uggla. En byauggla alltså, och den höll faktiskt till inne i en by, ropade från en aspdunge mellan kyrkan och byvägen med gårdar.

Från finska artportalen: https://www.tiira.fi/

Kyläpöllönen 31.5. Kristiinankaupunki Sideby 1 (Håkan Eklund)
Viiriäinen 31.5. Hyvinkää Kytäjä, Kytäjoenpellot 1 (Kari Degerstedt)
Harmaahaikara 31.5. Kotka Kaarniemi, Ristiniemi 56 (Teemu Tast)

Från lokalföreningens artportal: https://www.tiira.fi/mielenkiintoiset2_SpLY.html
31.5.
Kyläpöllönen  Kristiinankaupunki Sideby 1 p ä, Inledde nattkoncerten kl. 00.10, med klar röst ... (Håkan Eklund)
Kyläpöllönen  Kristiinankaupunki Siipyy, kylä 1 1 Lähti koivusta alle 10m etäisyydeltä, näkyi hyvin, mu... (Jukka Koskelainen)
Pikkusieppo  Teuva Norinkylä, Pässinrämäkkä 1 Ä, Ei suostunut näyttäytyä. (Jussi Kentta)

Inlagt 2018-05-31 03:03 | Läst 3182 ggr. | Permalink
Spännande! Väl satsad tid!
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2018-05-31 18:04
Detta med fåglar handlar mycket om att samla ljud- och synintryck. Och helhetsupplevelser. En hobby som nog många inte förstår, men som ger mycket åt oss som håller på med detta. Lyssnar man på jägare så är det samma sak, många säger ju att bytet/skottet inte alltid är det viktiga, utan upplevelsen i sig. Finns inpräglat i våra gener; över 95 % av vår existens var vi jägare och samlare ...
- hawk
Det här är en typ av aktiviteter jag hyser stor vördnad inför. Och en fin nattbild med mycket underliggande känsla.