FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Lokalhistoriska lektioner


Om det lokala, via årsbok. Pandros, Kimo ådal 23.6.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 174/365.

Fick årets årsbok "Orvas 2018" levererad "by hand" till fritidshuset. Pinfärsk från trycket. Det handlar om Oravais hembygdsförenings 60 - åriga jubileums publikation.

Omslagsbilden är hämtad ur en artikel som jag har skrivit (och illustrerat), när jag med kamera dokumenterade den sista dagen (7.8.1979) när Kimo Bruks kvarn var i full verksamhet, sen var en 80 - årig kvarnverksamhet (1899-1979) till ända.

Här är det sonen Robert som passar på att lära sig något om historia på lokalnivå. Till vardags sysslar han med politisk historia mera globalt, som han i sin tur har mycket att berätta om, som när han skjutsade Trumpens f.d. jurist i samband med "The 2016 Republican National Convention i Cleveland". Idag sitter juristen (M. Cohen) i klorna på myndigheterna ---  (väl förtjänat).

Uruselt midsommarväder, i kväll aningen bättre.

Fint ändå att kunna spendera tid med familjen under enkla och mysiga förhållanden, på far och farfars gårdstun. Med släktrötterna synnerligen närvarande.

När detta skrivs är det midnatt och det är ännu ljust ute. Tornfalkparet som är våra grannar har en bytesöverlåtelse "ceremoni", med speciella läten (låter som mattiggning). För två nätter sen hittade jag boet, högt uppe i en tall, i ett gammalt kråkbo. Old school häckning ...

Det nordiska midsommarljuset här uppe i norr är helt enkelt magiskt, som man bara inte tröttnar på, och minns med vemod senare i höst när det blir mörkt klockan fyra på eftermiddagen.

Inlagt 2018-06-23 23:12 | Läst 1495 ggr. | Permalink
Låter som en behaglig vistelse där i torpet, fin bild på sonen! Hils, LO
Svar från Håkan Eklund 2018-06-24 11:20
Ja, det är ett riktigt ekologiskt torp: inget rinnande vatten, ingen el, inga urbana bekvämligheter. Sådant gillas! Synd bara att det blev så mycket inomhusvistelse pga regn o storm ... Idag söndag när alla åkt, skiner solen igen och det är varmt och skönt. Typiskt.
- hawk