FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Retro nostalgi


Också ett stycke lokalhistoria. Pandros, Kimo ådal 23.7.2018. Foto: Håkan Eklund.

Tro det eller inte, men idag har jag tillbringat hela (heta) dagen med att rota i lådor i fritidshuset, tömma ett skrivbord på hela min uppväxt (gamla skolhäften, skolböcker, anteckningar). Sorterade, kastade bort - och sparade. Men det gick sakta. Det var bara så jäkla intressant! Mina första 15 år passerade revy, liksom en massa släktingars - via brev, foton, dokument och annat.

Bilden ovan är från min mammas rutiga häfte där hon som ung flicka hade samlat på tändsticksetiketter, som i sig illustrerar ett stycke lokalhistoria. Mamma var född 1926 och jag kan tänka mig att etiketterna är insamlade under medlet/slutet av 1930-talet? Tänk att det fanns så många butiker ute i de små byarna, är en tanke som slår mig. Vad "Radio 5025" eller"Radio 4996" betyder har jag ingen aning om?

Och Reinhold Anderssons butik i Kimo (min hemby) hade telefon nr 3 (andra uppifrån på vänstra sidan)! Tydligen en av de första i området?

Jag Googlade Tarass Bulba (uppe till höger) och får ett svar att det var en kosackhjälte på 1600-talet.

När detta skrivs är det midnatt, fullmåne och högljudda hornuggleungar som tigger mat (minst tre tycks de vara). Bara så mysigt med stearinljus på bordet och en liten toddy med rysk vodka till hands ...

Inlagt 2018-07-23 23:28 | Läst 984 ggr. | Permalink
Kul o mysig läsning, älskar gamla tändstickaskar! LO
Hej Håkan.
Det måste vara både roligt och också lite sorgligt, att städa upp och bestämma vad som ska kasseras och vad man ska spara. Roligt med etiketterna.
Hälsningar, god natt och "skål" här från DK.