FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotoreportage från vildmarken


Ett av mina reportagen i Vasabladet, publicerat söndagen den 15.5.1983.    Foto: Håkan Eklund.

Sitter och grunnar på vad jag skall göra med mitt värdefulla dokumentärmaterial som jag har från möten med svenskösterbottniska emigranter i USA och Kanada under två resor (8 månader) under åren 1980, 1981 och 1982.

Här ovan ett tidningsuppslag (som jag hittade i en låda i fritidshuset) om Gustav Bergman från grannbyn Baggas i Oravais som jobbade som entreprenör (skogsbilvägsbygge) i en isolerad logging camp, Mahatta River, ute på nordvästra udden av Vancouverön i Kanada. När jag besökte honom vintern 1982 fanns det ingen bilväg dit ut, det gällde att flyga eller ta båt.

Nu efteråt tycker jag förstås att det var synd att dessa då orörda urskogar, i "tempererad regnskog", avverkades. Visst planterade de efteråt - men en plantage är ju inte samma sak ...

Då när jag skrev artikeln jobbade jag som skogsbruksingenjör, och var bara så imponerad. Jag ville bums emigrera hit, men min unga fru ville det inte! Så blev det också, och det är jag egentligen tacksam för idag.

Gustav  Bergman (var släkt med min mor) hade emigrerat till Kanada i början av 1950-talet, med en grupp killar från samma kustområde i svenska Österbotten. Sen blev de kvar.

Jag träffade Gustav för sista gången sommaren 2014 i Vancouver, han dog för ett drygt år sedan.

Inlagt 2018-08-14 09:59 | Läst 466 ggr. | Permalink
Du har väldigt mycket 'historia'.. Intressant!
Hälsn!
Svar från Håkan Eklund 2018-08-14 13:21
Har kanske inte insett det tidigare, nu när jag har mera tid för reflektion börjar jag mera uppskatta allt det som hunnits med.
- hawk