FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skönt utan el


Midnatt i stugan. Pandros, Kimo ådal 18.8.2018. Foto: Håkan Eklund. Nr 230/365.

Idag är det 39 år sen jag och fru A gifte oss; värt att fira! Hade ett syskonpar (vars mor är född här på "backen") med sina "hälfter" på besök.  Det ena paret bor i byn, det andra i Flen, Sverige. Kusinmiddag fixad på glödbädd ute.

Sen intressanta diskussioner inne i stearinljusens sken medan det mörknade ute i snålblåsten. Det är ju redan höstkänsla i luften. Efter en lång, solig och varm sommar känns ju också den annalkande hösten ok.

Och att inte ha el i stugan är bara så skönt; det blir ju en magisk känsla bara av att inte ha det, om folk med bekvämlighetsbehov bara skulle förstå?

Ok, visst kan man släcka lampor och tända ljus, men det är liksom annorlunda när det förstnämnda alternativet inte ens  finns ...

Inlagt 2018-08-18 22:24 | Läst 462 ggr. | Permalink
Ibland behöver man leva analogt. I det hus som vi bor på sommaren har vi inget riktigt internet, redan det är bra för själen.
Jag förstår precis! På Hasselvik, min sommarvilla på Åland, elektrifierade vi först 1977 - och visst, det var mycket nyttigheter som tillkom med en gång. Nödvändigt antagligen på ett tre hektar stort landställe med många hus - men det var mycket som även försvann. Kurandet på kvällarna runt fotogenlampan när de äldre generationerna berättade om sådant som man annars aldrig hade fått veta. Lite var det så att fantasins blåa fågel flög till skogs i det skarpa nya ljuset.