FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Pygméfalken


Pygméfalk (Polihierax semitorquatus), Namibia, 17.4.2008. Foto: Håkan Eklund.

Så här ser den ut, den lilla pygméfalken. En traststor rovfågel som bara en inbiten ornitolog förstår att uppskatta. För mig slog den högre än både lejon och giraffer (som jag sett massor av tidigare, denna falk bara en gång ...).

Hela världspopulationen av pygméfalk hittas i Kalahari (Angola, Namibia, Botswana, RSA) och i delar av Östafrika. En stationär art inom sitt utbredningsområde.

Den fångar främst ödlor, stora insekter men också mindre fåglar. Eftersom den häckar i de stora "höstackar" till bon som Sociable Weaver bor i, kan den också plocka åt sig deras ungar till frukost.

Inlagt 2008-05-07 22:05 | Läst 8002 ggr. | Permalink
Den är i allafall vacker. Själv har jag bara sätt lejon på zoo, så det vore också en upplevelse,,,
Tack för bilden. Häftigt med en sån liten rovfågel..Detta är formodligen enda gången jag får se en sådan..Tack även för informationen... Älskar allt nyttigt "onödigt" vetande...

Dessutom tycker jag bilden var riktigt fin.. man ser att falken är en falk riktigt bra...

Men en sak har du fel i. Även en icke ornitolog kan uppskatta denna..Särskilt med din förklaring..Men jag tror jag skulle tyckt den var häftig att få se i vilket fall.. En sån liten rovfågel.. Men det blir ännu häftigare med kunskap förståss..

Föresten lejon och giraffer kan jag se på Zoo men inte denna ;-)
Svar från Håkan Eklund 2008-05-14 09:42
Hej Ingela, kul att ha fel - bra att vem som helst kan se skönhet och exotism i natur.

h. Håkan