FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Hålbyggaren


Större hackspett (Dendrocopos major), Hirvensalo 22 maj 2008.
Foto: Håkan Eklund.

Igår kväll hörde jag tiggande fågelungar från ett tätt klibbalssnår nere vid stranden. Gick närmare, stod stilla en stund och såg plötsligt en större hackspett komma farande med näbben full av mat. Försvann in bakom en klibbalsstam och ungarna skrek än värre ...  alltså bohål på fotohöjd.

Tog 500 mm med på hundpromenaden i morse, hörde ungarna mattigga högljutt, stannade på behörigt avstånd från boträdet. Med den tunga gluggen balanserande på monopoden behövde jag inte vänta alltför länge innan hackspetten dök upp och försvann in i bohålet för att tysta näbbarna. Tog ett antal bilder under två matningar inom sju minuter, sen försvann solstrålen och bohålet blev i skugga.

Av bilderna att döma är detta hanen (har en röd fläck i nacken, som inte syns på denna bild) och när jag förstorade en av bilderna ser jag att han har hela näbben fylld med hästmyror.

Området ifråga är en liten orörd oas som just ingen besöker, en riktig djungel med ris, buskar och träd. Nästan ogenomtränglig. Intill ligger en vassrugg med tre sjungande sävsångare och bakom den igen en liten strandlund med näktergal, rosenfink och en nyanländ trädgårdssångare. Den sistnämnda har jag inte hört tidigare i år.

Tänk vad dessa små orörda naturoaser är värdefulla för naturen.

Inlagt 2008-05-22 11:32 | Läst 6454 ggr. | Permalink