FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Bästa boken om fotografering


Detta är en bild som genast får mig att tänka på Göran Segeholms bok "Konsten att ta vinnande bilder", den bästa i sitt slag, som getts ut på svenska. Det är en inspirationshandbok för alla som vill utvecklas som fotograf; jag har läst den tre gånger - men det är länge sen. Dags att läsa den på nytt. Det finns bara en dålig sak med boken, men det är förlagets/tryckeriets fel. Boken är limbunden och ramlar i bitar ... Min bok är från tredje tryckningen 2009, hälften av sidorna har lossnat.

Den gode Segeholm diskuterar kring tre sätt att ge bilder värde: innehåll, form och budskap. Bilden ovan är  tekniskt urusel, troligen tagen 1954. Men ändå är det en otroligt "bra" bild, åtminstone unik och mycket värdefull för den/de - bilden berör. Varför? Jo, fotografiet har ett mycket högt innehållsvärde för mig och mina syskon, och våra barn! Alltså den del av familjen som lever; föräldrarna är borta sen länge.

Det är jag längst till höger, minstingen. Mina föräldrar hade ännu då ingen bil, vi åker buss. Bilden är tagen utanför busstationen i hemkommunen Oravais (som brann ner långt senare). Efter att kriget var över tog det flera decennier innan vanligt folk kunde köpa privata bilar; de skulle köpas från utlandet. Finland var urfattigt.

Jag har inte fixat upp kopian (ännu), bara reprofotograferat ur familjealbumet.

Den som inte läst Segeholms bok, läs den! Om den ännu går att få tag på? En mycket annorlunda bok om fotografering, en som handlar om fotograferingens innersta väsen.
Bilden.

Inlagt 2021-04-14 22:19 | Läst 528 ggr. | Permalink
Intressant o bra, tack! Hils, LO
Utmärkt rekommendation! Jag tar fram mitt ex då inspirationen tryter och hittar ständigt ny.

(Verkar vara slutsåld tyvärr. Ny upplaga behövs!)
Tack för spännande läsning. Den vore kul att ha. Den kan säkert lära mig en del.

Det första lärarna på fotoskolan frågade när man visade en bild var "vad vill du säga med den"?. Det och den övriga analysen är intressant att göra (form,färg ,kulturella associationer, vem bilden är till för).

Jag läste en recension om den för länge sedan och trodde i min enfald att den handlade om fototävlingar..... Fel av mig.
Måns H 2021-04-15 12:09
Titeln är inte helt lyckad. Kanske skulle vara "Konsten att ta bilder som vinner betraktarens hjärta" eller nåt sånt. Segeholm framhåller också vilka bilder som är viktigast; familjebilderna.