FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Mysiga polska gränder


Gamla stan i Krakow, 24.7.2008.  Foto: Håkan Eklund.

Resor som inte är detaljplanerade är de trevligaste. Då ger man en chans till upptäckarglädje och flexibilitet. Vår (två kompispar) Polenvecka  är ett bra exempel.

Det enda planerade var flygbokningen Åbo-Gdansk samt de två första hotellnätterna i Gdansk. Resten fixades vartefter. Ursprungligen hade vi tänkt hyra bil, som vi oftast brukar göra, men trafiken i Gdansk och lusten att ta oss till Warszawa och ända ner till södra Polen (Krakow och Auschwitz) fick oss att tänka om. Alltså åkte vi tåg; billigt, bekvämt, bekymmersfritt och snabbt. Och sen gav det oss möjligheten att i timmar sitta och prata med lokala människor; de flesta under 30 kunde nån slags engelska. Ingen stress med att hitta vägar, platser, parkering etc. att slösa energi på och som oftast blir en grogrund till irritation.

Och vi hade en helt fantastiskt vecka i ett fantastiskt intressant land med en spännande (och tragisk) historia! Vänliga och hjälpsamma människor, härliga kulturmiljöer i stora spännande "Old Town"-områden (Krakows gamla stad tog priset = dit vill vi gärna på nytt). Snyggt och prydligt i urbana miljöer, mysiga uterestauranger med god mat och supertrivsam atmosfär. Samt billigt och gott öl överallt; bland mycket annat. Vi bodde både på hotell (typ familjehotell) och hostel. Helt underbara.

När vi en regnig eftermiddag kom ner till Krakow gick vi och pratade med Hostel Info ungdomar (i synliga gula T-skjortor) vid järnvägsstationen och de fixade t.o.m. gratis taxi till ett hostel (ingick i deras businesskoncept); enkelt, billigt och bekvämt. Sen bodde vi två nätter i ett universitetsinternat där hostelpersonalen hade flera minitaxikoncept med guidade turer på programmet, bl.a. Auschwitz och saltgruvan i Wieliczka - som vi båda uppskattade att besöka.

När vi kom tillbaka till Gdansk på fredagkvällen var de flesta hotell bokade (mässa/marknad i stan). Då gick vi till Maciej Krainski (som vi lärt känna i början av veckan) nere i sin lilla mysiga restaurang Der Butt inte långt från järnvägsstationen - hade igen en intressant pratstund med honom. I ett huj hade han fixat både varm soppa, kallt öl och hotell logi i ett litet trevligt samhälle strax utanför stan

Till Polen reser vi gära på nytt (direktflyg från Åbo till Gdansk som tar 1h 15 min/lågprisflyg med hög standard). Redan hamnstaden Gdansk och  badorten Sopot är värda ett besök; de har massor av spännande miljöer på nära håll.

Inlagt 2008-07-31 11:42 | Läst 11414 ggr. | Permalink