FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Man kan ju alltid ändra sig


Det tog sin tid innan jag accepterade en mobiltelefon som kamera. Egentligen hände det under Libyenkriget 2011 när de flesta bilder från striderna (som nådde medier) var tagna med mobiltelefoner, med en kamera som alltid fanns tillhands.

Vissa motiv är ju helt ok för en sådan, men det är också allt - tycker jag. Bilden ovan från kvällsvandring i skymningen längs Aura å i Åbo, och då fick mobilen duga som redskap. Snabbt och behändigt. Men någon vana kommer det nog inte att bli, dock ett ok substitut.

Åbo 9 januari 2022. Foto: Håkan Eklund. Nr 9/365.

Inlagt 2022-01-09 22:29 | Läst 2208 ggr. | Permalink
Jag skaffade en för 1 1/2 år sen. Mest för Bank-ID och liknande. Sverige kräver numera att alla ska ha intresse, synförmåga. motorisk förmåga, tålamod och ekonomi att använda sån apparat.

Kameran (eller snarare kameran med tillhörande elektronik) var mycket bättre än jag trott. Nu låter jag den ta en jpg och en RAW i snabb succession med ett tryck. Ofta duger jpg, ibland kan RAW bearbetas till bättre bild, ibland blir det inget som duger. Eller jag tar fram apparaten för att fotografera och den sätter på eget bevåg igång ett bildspel med skränig musik som skrämmer mig och omgivningen.

En riktig kamera gör inte så!

Din bild lite grynig i Fotosidns fejkade uppförstoring, såg mycket bättre ut efter "förstoring" där bilden återställs till uppladdad storlek. Kallt och fint i Åbo!
niniz 2022-01-10 09:19
Hmm undrar vad som menas med FS fejkade förstoring?
Har FS annat
Måns H 2022-01-10 09:48
@ Ninni: Jag uppfattar det som att den fil man laddar upp minskas ner hos fs och att det är den nedminskade bilden som visas då man "förstorar". Innan dess visas en uppförstorad version på datorskärmen. (På en smartphone ser allt skarpare ut).
Hej Håkan.
På dansk siger vi: "Man skal aldrig sige aldrig".
Jag har även testat mobilen som kamera. Det fungerar utmärkt för att ladda upp bilder till digitala medier, men sedan tar det också stopp – för mig i alla fall.
Du fångade dock ett väldigt "stemningsfuldt" motiv här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.