FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Nationallandskap


Aura å en bit uppströms från Åbo centrum, 24.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

Slet mig från datorn och alla destruktiva nyheter (skolmassakern i Kauhajoki) och tog en kvällsvandring längs Aurajoki/Aura å. Behövde lite lugn och ro. Hittade ett vackert ställe en bit uppströms från Åbo centrum och Hallisforsen; fina höstfärger i ett aspbestånd på andra stranden. Sen kom en ung tjej paddlande i kajak, som smälte bra in i färglandskapet. Men det blev en annan bild.

Under promenaden reflekterade jag över dagens samhälle som i all sin välfärd ändå tycks må dåligt; åtminstone tycks många människor flippa ut av olika orsaker. Man kan ju fråga sig vilken roll all billig underhålling har? Trenden i många programformat idag handlar ju om att vinna tävlingar, alltid vara bäst, slå ut någon annan, mobba, förnedra.
Och detta som underhållning i teve (vi kastade ut vår dumburk för ett halvt år sen ...) som i förlängningen fungerar som formativa modeller, som skapar normer som anses vara tillåtet i vardagssamhället. Dessutom har vi mage att säga att vi lever i ett informationssamhälle, visst - men det behöver inte betyda att det alltid är något positivt ...

För att inte tala om alla bloddrypande våldsfilmer. Tänk att våld kan utgöra underhållning; sjukt.

Jag är inte förvånad över dylika skjutningsincidenter - psykopater som till vardags tycks verka normala lever ett annat liv på nätet, där de umgås med likasinnade virrhjärnor. Och varför skall unga killar ges tillstånd att inneha dödliga vapen? - sådana som varken är sportskyttar eller jägare. Dessutom tycks det finnas poliser som är alltför godtrogna, de borde ju ha lagt beslag på snubbens pistol om han en gång briljerat med sin skjutning på nätet ...

Lätt att vara efterklok.

Inlagt 2008-09-24 19:37 | Läst 7678 ggr. | Permalink
Jo så är det, lätt att vara efterklok. Den eller de poliser som lät honom gå dagen innan, har säkerligen inte så lätt att sova på natten nu, gissar jag.
Kan inte, jag heller, förstå värdet i underhållningsvåld på film. Vill inte se sådant.

Fast fin bild du har där.