FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Finlands nine eleven ...


Tårar av dagg, Hirvensalo, Åbo 26.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

För knappt ett år sen dödades 9 personer i en skolmassaker i Jokela, denna vecka 11 i en identisk massaker i Kauhajoki. Nine eleven .....; vad är det som egentligen hänt i detta arma land?

Hur är det möjligt att en till det yttre helt normal kille, som nu senast, med berått mod dödar sina klasskamrater? Så där bara. Precis som om det bara var en spännande grej .... något att skryta med på nätet. Och han hade inget otalt med dem. Ändå blev de offer för denna vansinnesgärning. Han själv med. Trodde han att han kan logga in och kolla reaktionerna där han nu är? Hoppeligen i helvetet ...

Kvällen innan hade han varit gäst hos en av klasskompisarna, och allt var som vanligt - nästa dag är värden ihjälskjuten och bränd till oigenkännlighet! En i gänget. Det låter som ett utdrag ur en skräckfilm, men det är det ju inte. Synd att inte dråparen överlevde, han lyckades ju inte genast döda sig själv med ett skott - han kunde gärna ha fått möta rättvisan i en rullstol ...

Och vad lärde politikerna och myndigheterna från de först nio dödade, i Jokelaskolan i höstas? Inget. De tog för givet att det som hände i fjol var en engångsföreteelse, att det inte kunde hända igen. Och då iddes man inte ändra något, trots att man då lovade ta itu med gällande vapenlagstiftning. Absolut inget har gjorts. De som lobbar för liberala vapenlagar har stor makt i detta land, precis som i USA. Nu borde ryggraden brytas på denna sjuka hantering. Och välfärdssamhället sociala verksamhet monteras ju ned i snabb takt, det ligger ju inga vinstförväntningar där.

Frågan är: till vad behöver man snabbskjutande automatpistoler i ett modernt informationssamhälle? Oberoende om man är sportskytt eller annars bara intresserad av pistolskjutning? Tänk att unga killar tillåts hålla sådana vapen hemma ...  Rädda för inbrott. Sällan. I Finland har det aldrig varit något problem. Här behöver man inte hålla vapen hemma för att skydda sig.

Är detta ett resultat av den våldsomhuldade och -benägna underhållsindustrin med början från videospel till våldsfilmer och annat dylikt trams? Där killar formas från ung ålder till att meja ner så många som möjligt, och så snabbt som möjligt. Och i ett land som varit med om så många krig som Finland har det blivit macho detta med vapen; men att försvara ett land är något helt annat än att mörda oskyldiga klasskamrater.

Det är skrämmande att omges av så naiva politiker, så naiva poliser, så naiva lagstiftare - i ett satans egoistiskt samhälle som bara tänker på ekonomi.

Jag längtar tillbaka till Söderhavet ...

Inlagt 2008-09-26 22:00 | Läst 7934 ggr. | Permalink
...också märkligt, han var i förhör hos polisen dagen före på grund av Youtube filmen....
Han måste i allafall haft talets gåva...men två episoder på under 1 år...så är något galt....
Här bränner de bara biblioteket ner......trots allt "oskyldigare", och jag har aldrig varit i söderhavet....:-(
om vi nu undantager alla skott som skjutits mellan invandrare - bande och hells engels stöttegrupper-men de stjuter i det minsta bara på varandra......