FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I uvmarker


Berguvens hemvist, Pojo, Västnyland 27.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

Så här vackert bor berguven i västra Nyland. Här är terrängen mycket kuperad med många insprängda små sjöar och skogstjärnar.

Har just nu kursveckoslut för mina artkännedomskursister, och idag strövade vi i dessa marker med en specialist på mossor och lavar. En spännande men svår artgrupp. Just när vi kom upp på här berget, där vi höll lunchpaus, flög en berguv iväg och satte sig i en trädtopp på andra sidan sjön. En mäktig fågel som många har hört men få har sett.

På tal om berguv. I dagarna har en helt underbar bok om berguv ( i stort format) kommit ur trycket i Finland. Det är Heikki Willamos och Leo Vuorinens bok "Huuhkajavuorella" (Vid uvberget) som innehåller massor med fantastiska bilder av berguv som är tagna i skymning, i månsken, i tidig gryning. Stämningsbilder till 100 procent. Willamo som gett ut många fina böcker om natur är förutom en suverän naturfotograf också en härlig ordsnickare. Han kan skapa stämning runt sina bilder som alla saknar bildtexter; bildtextsubstansen hittas i brödtexten på samma uppslag.

Willamos tassemarker hittas också i Västnyland (i södra Finland), inte alltför långt från stället där bilden ovan är tagen.

Inlagt 2008-09-27 21:07 | Läst 7945 ggr. | Permalink