FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Gillar svartvitt


Risslaån, Pojo, Västnyland 28.9.2008. Foto: Håkan Eklund.

Igen en fin kursdag i fält med moss- och lavexperten Esko V. Vi strövade i fina marker längs bäckar och små forsar, i lundar, klippbranter och uppe på fina bergsryggar i Pojo och Fiskars. Sol och fint höstväder, förutom en häftig regnskur som dök upp från ingenstans och tog oss med överraskning. Plötsligt bara så öppnade någon luckan där uppe, och ett mindre ösregn med hård vind drog över oss. Med bilarna parkerade en kilometer bort.

De flesta i gruppen hade regnkläderna i bilarna, jag hade min regnkåpa till hands (finns alltid i fotoväskan som underlag för markkontakt vid växtfotografering). Den blev ett tillfälligt skydd för utrustning och fotograf - tio minuter senare hade regnmolnet passerat! Sen hade vi fältlunch uppe på ett fint berg med utsikt över hantverkarsamhället Fiskars (därifrån världskända saxar/knivar etc. kommer), solen värmde igen och alla torkad.

Hade inget stativ med i skogen, men med stöd av ett träd försökte jag mig på en liten fors och långsam slutartid (1/13 s). Eftersom det inte fanns så många färger i den skuggiga branten fick det bli en svartvit bild, och jag känner en fläkt från mitt förra liv, som i många år enbart handlade om s-v fotografering och kopiering i mörkrum. Nu är det Lightroom som gäller, ett bildbehandlings- /arkivprogram etc. som jag verkligen gillar. Tack vare "Mr Lightroom" Patrik "Grandimage" Larsson på svenska västkusten.

Inlagt 2008-09-28 20:21 | Läst 11757 ggr. | Permalink