FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Nya fototidningen - hmmmm ...


Nyponros i Uggleskogen, Hirvensalo. 8.10.2008. Foto: Håkan Eklund.

Har under några dagar bläddrat i FS:s nya produkt och känner mig ganska kluven. Första reaktionen var att de etablerade fototidningsutgivarna i Sverige säkert dragit en lättnades suck; detta är ingen större konkurrent!
Åtminstone inte i det här skedet.

Jag förstår ambitionen och lusten att skapa något som inte bara existerar virtuellt, kanske också nå en helt ny kundgrupp. Men då måste man nog krypa ut ur den virtuella världen och maximera de möjligheterna som en trycksak på kvalitetspapper erbjuder. Upplägget nu är ju en  överföring av FS-material från nät till papper. En massa små bilder; vad är det för vits med det? Om Nikonuppslaget (reklam) på sidorna 6-7 är tidningens finaste, då har man kanske missat något.

Tryckta medier kräver ett annat grepp än de virtuella, något som t.ex. tidskriften Camera Natura lyckats superbra med. Stora bilder och tilltalande layout.

Ok, upplägget med FS-numret är tydligen en "fotoskola", men behöver man ett tidskriftsformat till det? Speciellt när inte det stora formatet alls utnyttjats. Lika bra kunde det ju då ha passat med bokformat ...

En av de få bilder som slagits upp lite större hittas på sidan 43, Carlo Boscos fina tjejbild. Den har helt förstörts i och med att ansiktet försvinner i mittskarvet. Ett nybörjarfel.

Sen borde också rubriksättningen matcha brödtextsubstansen. På uppslaget 10-11 presenteras FS, med underrubriken "Du är väl medlem i Nordens största community för fotografer?" Lika bra kunde det ha stått Sveriges största; inget nämns nämligen om medlemmar från grannländerna. En detalj, ja, men det är nivån på finliret som skiljer agnarna från vetet.

Inlagt 2008-10-08 22:40 | Läst 4696 ggr. | Permalink
Jag antar att man tar kritiken på allvar om man önskar fortsätta med tidningen.Jag vill också peka på bildmaterialet det är för små och tråkiga bilder. Det vore av vikt att redaktionen kryper ur sina hålor och kommenterar/bert
Nu är ju detta första nummret av denna tidning så vi kan ju hoppas att redaktionen tar till sig detta till nästa nummer.
Kan också tycka att en del av materialet är "plankat" rakt av från nätet!
Men det finns ju faktiskt folk som inte har en aning om www.fotosidan.se och sett dessa duktiga fotografer med deras mycket bra bilder.
Så i det avseendet kan det ju locka nya kreativa medlemar till sidan, och det är ju positivt.

Alla är vi nybörjare i början, men man kan ju ge tidningen en chans så kan nog detta bli mycket bra tror jag!

//Mattias
Jag ska definitivt ge den en chans men första numret tyckte jag var en bedrövelse, hoppas att nästa blir lite bättre men det tar nog ett par nummer till innan dom "hittar in" i sin nisch.
///Christer
Tack för dina åsikter Håkan. Vi på redaktionen lyssnar såklart på allas feedback för att skapa en så bra tidning som möjligt, det är ju en av styrkorna med att vara kopplad till en community där vi kan få direkt feedback.

Jag håller med om delar av dina åsikter.
- Större bilder är en balans mot färre bilder och där kommer vi att prioritera större bilder i framtiden för att få mer tempo och bättre dramaturgi i bildkritikblocken. Tanken med Galleri FS sektionen var just det men innan tryck fick vi in annonsörer som tyvärr tog upp den platsen.
- Bosco uppslaget är en stressmiss vi är väl medvetna om och inte mycket att orda om där. Alla andra bildkritikblock har lika stora bilder så "en av få bilder" är nog en orättvis dom.

I grund och botten är vår position relativt unik och vår särskiljning består i att nästintill uteslutande stå för inspiration och kreativ utveckling snarare än teknik och tester. Det saknar jag i din analys. Styrkan i tidningsmediet är inte bara möjligheten till stora vackra bilder på fint papper hävdar jag, vi ser många fler fördelar med vår tryckta produkt och viktigast för oss är att ta Fotosidans ryggrad - bildkritiken, vidare till en tidning samt ge alla medlemmar chansen att synas och få proffsfeedback på sina bilder.
Svar från Håkan Eklund 2008-10-09 17:51
Tack för detta, Erik. Hittar denna kommentar först nu i kväll; skrev en mera positiv "analys" i en ny blogg tidigare i dag (följande "uppåt").
Jag tror på er idé och vet att det bara kan bli bättre; håll flaggan högt!

h. Håkan