FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kvardröjande ljus


Utsikt från Hirvensalo kl.!6.20, 9 januari 2009. Foto: Håkan Eklund.

Solen har gått ner, månen har gått upp. Långvattnet som skiljer vår ö från fastlandet är isbelagt.  Den ljusa västerhimlen ger ännu ljus åt bostadsområdet på fastlandssidan (kallas Majakkaranta/Fyrstranden). Fast sådana där tråkiga "bolådor" vill vi inte ha här ute på ön ...

Kunde inte låta bli att stanna och ta några bilder, 800 ISO, 1/80 s, f 5,6 med 30 mm. Ja, jag vet. Här borde jag ha ställt upp stativet, jobbat med helt andra inställningar för att få ner bruset etc. Men jag är ingen stativfotograf, rörligheten är min fotofrihet.  Och jag söker inte efter tekniskt perfekta bilder, snarare stämning.

Sitter just nu och skriver på en recension av 6:e delen av konstnärsbröderna von Wrights dagböcker som nyligen kommit ut. Det är Svenska litteratursällskapet i Finland (www.sls.fi) som ligger bakom produktionen, i Sverige distribueras boken via Atlantis (www.atlantis.se).

Denna volym innehåller de yngre bröderna Wilhelm och Ferdinand von Wrights (hittils kända) dagböcker. De fem tidigare delarna har helt och hållet omfattats av Magnus von Wrights dagböcker. Dessa tre bröder var sin tids främsta fågel- och naturmålare i Norden, som bl.a. illustrerat planschverken Svenska Foglar, Skandinaviens Fiskar och Swenska Fjärilar. Wilhelm (1810-1887) var den enda av bröderna som bosatte sig i Sverige. Hans hem Marieberg på Orust i Bohuslän fungerar idag som hembygdsmuseum.

Den yngsta brodern Ferdinand (1822-1906) var den enda av konstnärsbröderna som helt kunde livnära sig på målandet. Hans mest kända målning heter "Stridande tjädertuppar".

Inlagt 2009-01-09 17:03 | Läst 4618 ggr. | Permalink