FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Iskonst


Isskulpturer i skogen, Hirvensalo 25 januari 2009. Foto: Håkan Eklund.

Måste slita mig några timmar från Vilhelm Moberg, gjorde en eftermiddagstur för att söka motiv i grannskapet. Mulen och kontrastlös dag. Blidväder, takdropp och sjungande talgoxar.

Hittade mäktiga istapper i en bergsbrant som jag försökte komma till tals med. De hade färgats av vattnet som sipprat ner från skogsmarken ovan. Vackra. Tänk vilka konstverk som naturen bildar utan att just någon ens märker det. Eftersom det inte fanns några spår i snön i närheten, hade inte en enda själ ens passerat denna konstutställning.

Idag läste jag ut Mobergs "Nybyggarna" och har bara den fjärde och sista boken kvar av hans emigrantepos ("Sista brevet till Sverige"). Är fullkomligt imponerad av hans mästerverk. Ingen kunde skriva dessa böcker på samma sätt idag; det är en sak att känna till historien som sådan, en annan sak att in i minsta detalj kunna beskriva alla de ålderdomliga arbetsredskap och -metoder som bönderna och nybyggarna använde i mitten av 1850-talet, och på ett trovärdig språk. Jag får ibland plocka fram Svenska Akademins ordlista för att lära nya ord som inte längre används, som t.ex. "tya" (orka), "skräpp" (skryt), "söcken" (vardag). Intressant. Skulle vara kul att veta om dessa ord ännu används i Småland?

Inlagt 2009-01-25 20:30 | Läst 4287 ggr. | Permalink
Jag tyar inte mer sa Raskens Ida minns jag och detta uttryck har jag bevarat väldigt väl, folk fattar märkligt nog...

Är bokslukare, läser ut minst en bok per dag, alltid flera böcker på gång samtidigt, några ligger ett halvr på sängbordet, några bara ett par dagar, travarna med böcker är hursomhelst alltid höga...

Tvära kast mellan språken...före åttitalet känns finliret tydligt men på senare tid kan man skriva hur man vill bara författaren och rubriken är okey.

Är ingen big fan av Kerstin Ekman, Graham Green & Co, de är lite väl överreklamerade, det går liksom troll i de intelektuella kretsarna, man måste hålla med och digga vissa författare annars är man såld som idiot men Moberg håller väl ställningarna rätt så hyfsat trots alla trender och ismer som förrycker människan hit och dit.

Isbilden är jättevacker.

/Silja