FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om arbetssamma fotografer


Innan det mörknar. Hirvensalo 1 mars 2009. Foto: Håkan Eklund.

På tal om att öva fotografering genom att titta på andras bilder och själv ta mycket, så finns det en intressant notering i senaste nummer av Bio Fotos medlemstidning "Naturfotografen". Där skriver Terje Hellesö i artikeln "Slik blir du en bra naturfotograf" att han tittar på ca 3000 bilder från andra fotografer i månaden och han försöker också studera sina egna bilder för att hitta ett större djup, röd tråd och personlig stil för att kunna jobba vidare mera kreativt.

I boken "Fotokomposition" av Ulf Sjöstedt (1991) skriver författaren så här: "Jag tror förrresten att det för övrigt inte finns några bra fotografer! Jag tror att det bara  finns arbetssamma fotografer! De som anses bäst är de som arbetare mest. Det krävs nästan ett 24-timmars engagemang 7 dagar i veckan 365 dagar om året för att nå ett resultat som kan jämföras med de bästas. Det är inte många som orkar med det, men de finns!"

Inlagt 2009-03-03 09:42 | Läst 2991 ggr. | Permalink
Kan bara hålla med. Tog ett tag innan jag kom på att när jag inte är nöjd med mina bilder är då jag inte har några idéer att arbeta med. Det lyckas sällan att bara ge sig ut och tro att man ska få till lite bra bilder. Blir mest en trevlig utflykt, vilket inte heller är det sämsta. Dyker då ljuset upp, så blir det lätt att man stressar omkring utan att få till det kompositionsmässigt då man inte vet hur man vill ha det.

Ska försöka i år att arbeta mer med idéer, så jag vet lite vad jag vill fånga innan jag ger mig ut. Idéer som gör att jag vet var jag vill åka. Ska bli intressant och se hur resultatet blir.

/Gunnar
Svar från Håkan Eklund 2009-03-03 20:18
Så sant. Jag har många gånger tänkt att man borde ju "rama in" ett mindre projekt, att försöka fånga något mera specifikt på bild - och då skulle det samtidigt vara betydligt mera motiverande och strukturerat att söka bildmotiv.

mvh Håkan