FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Spännande marker


Sumpviol (Viola uliginosa), Matsalu, Estland 16.5.2009. Foto: Håkan Eklund.

Har tillbringat veckoslutet i Estland i fina växt- och fågelmarker. Ett land som jag aldrig tröttnar på att exkurera i. Där finns ett överflöd på fina biotoper där man kan ströva omkring i jungfruliga marker i timmar utan att se en enda människa. Det känns lyxigt,  helt underbart.

Just nu var det massor med sträckande arktiska gäss som kunde räknas i femsiffriga tal, mest vitkindade gäss men också sädgäss och bläsgäss. På lördagmorgon passerade ca 2000 smålommar Spithamnsudden och i lövskogen längs vägen ut sjöng mindre flugsnappare (som alltid under våren; en sällsynthet i Finland). Vi såg ovanligt många ängshökar (8 ex.) jaga och spelflyga över markerna, och massor av andra intressanta saker.

Såg att Birgit E från Gotland fanns på sin stuga ute på Spithamnsudden, stannade och hade en pratstund med henne. Hon har varit VD för Donnergymnasiet, numera pensionär, är född ute i Spithamn, men flydde med föräldrarna i båt över till Finland, och sen till Sverige under brinnande krig. Undan ryssarna. Hon, liksom många andra estlandssvenskar, har nu kommit tillbaka till sina föräldramarker och byggt sig ett fritidshus på släktens jord.

Inlagt 2009-05-17 21:50 | Läst 6105 ggr. | Permalink
En vacker bild i all sin enkelhet. Var själv ute på en fototur i kväll. Kunde konstatera att myggen har kommit och de var mycket hungriga. Får rusta mig bättre till nästa gång.

/Gunnar
Svar från Håkan Eklund 2009-05-19 07:48
Tack! Ja, snart är det slut med den härliga myggfria perioden ...

h. Håkan