FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Paradisiska marker


Blåbandad jungfruslända (Calopteryx splendens)  i Soomaa nationalpark, Estland. 12.6.2009. Foto: Håkan Eklund.

Tillbringade veckoslutet med artkursister i paradisiska marker i Estland; växtkurs med botanisten Esko V. Vi höll till i urskogar och våtmarker i Soomaa nationalpark (öster om Pärnu) och sen upp längs kusten till Europas finaste lövängar i Laulatu nära hamnen i Virtsu (där man åker över till Ösel/Saaremaa).

Övernattade denna gång på små mysiga hotell i Pärnu och Hapsal.

Ok, nu har jag kollat upp vad den stora och kraftiga sländan på bilden är för art, som fladdrade omkring (3-4 ex) längs en dikeskant i Soomaa, samtidigt som vi såg mindre skrikörn och ormvråk kretsa tillsammans ovanför oss!! Sen kom en bivråk glidande över och en bit bort sjöng en flodsångare!

Sländan ovan är en blåbandad jungfruslända som hittas i största delen av Europa (förutom i sydväst och i norr) ända ut till norra Kina. En mycket vacker sländeart. Några timmar senare kom regnet som sen aldrig slutade ...

Det blev inte såå mycket fotograferat pga ihållande regn på lördagen, men några användbara bilder blev det nog. Då traskade vi omkring i gummistövlar och regnkläder hela dan, och då tar det lite emot att börja pillra med kameran.

Estland är ett paradis för en naturintresserad, åtminstone tröttnar jag aldrig på landet. Trots att det är ett litet land har de massor med exklusiv natur, och det är sällan man möter någon på de fina biotoper där vi rör oss.

Inlagt 2009-06-15 13:55 | Läst 7388 ggr. | Permalink
Så vackert, Håkan!
Tack för resetipset! :)
Svar från Håkan Eklund 2009-06-16 08:00
Värt ett besök, fina färjförbindelser från Sthlm.
h. Håkan
Vilket härligt blogginlägg att läsa.
Bilden är ju underbar, vilka färger. Perfekt fångat.

Min mamma har varit flera gånger till Pärnu och besökt ett spa där. Hon gillar verkligen estland. Har själv alrig varit där men man blir ju sugen av din fantasieggande skrift :-)

Mvh Lena
Svar från Håkan Eklund 2009-06-16 08:05
Landet är kanske inte vackert; platt och enformigt tycker säkert många. Och sovjetmaktens hårda grepp över landsbygden syns fortfarande (alla privatjordbruk raderades ut, blev stora "industrianläggningar". Men de har kvar sådana biotoper som vi i Sverige och Finland har utplånat (via "industrijord- och skogsbruk"), särskilt längs kusten och i småbyar. Dessutom var ju alla stränder välbevakade gränszoner under ockupationen, och är fortfarande till stor del obyggda.

h. Håkan