FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En slända till


T-tecknad flickslända (Coenagrion hastulatum), Estland 13.6.2009. Foto: Håkan Eklund.

En ur växtgänget gjorde mig uppmärksam på en mycket liten slända nere i klorofyllen på en vägkant, som satt stilla och huttrade i regnet och blåsten. Jag kom ganska nära, men det var svårt att fokusera när allt bara rörde sig i vinden. Använde ett 180 mm makro och mitt enbenta stativ, dvs nästan som att fota på frihand.

Men då jag tog av mig regnrocken och satte upp den som vindskydd bakom sländan gick det bättre ... Den här sländan var till storleken bara en bråkdel av jungfrusländan på bloggen nedan, kanske bara 3-4 cm lång (kort ...), trots att den kan tyckas se lika stor ut som jungfrusländan.

Har nu kollat med Sami Karjalainens bok "Suomen sudenkorennot" samt konsulterat vänner, just nu ligger budet på T-tecknad flickslända (hona). Jag borde ha tagit en bild rakt uppifrån, då skulle de exakta artnycklarna (spec. teckningar) ha avslöjats.

På samma strandängslokal fanns det ca 40 grå hägrar, lika många grågäss och knipor, en sjungande trastsångare, överflygande havsörn och en massa intressanta växter: ärtstarr, slankstarr, hundstarr, hirsstarr, ängsnycklar, rödkämpar, blodnäva etc. Och vägen kantades av blommande olvon och getapel .

Idag är det tisdag i Åbo, lite torrare väder, men fortfarande mycket kyligt, blåsigt och allt annat än sommar. Bättre måste det ju bli ...? Ok för oss människor, men jag tror att mångt och mycket i naturen far illa just nu.

_________________________________________________________________________________

18.6.09, fick svaret nedan av en "sländkännare/-fotograf":

Hej! Jag tror nog också att det är Coenagrion hastulatum, på svenska T-tecknad flickslända (man ser nog iband också namnen spjutflickslända och v-tecknad flickslända). Det bästa kännetecknet på den här bilden är "halskragen" bakom ögonen med sin jämna böjda form med en jämn ljusare kant. Mvh Johan Andersson, Pellinge.

Inlagt 2009-06-16 14:50 | Läst 9914 ggr. | Permalink
Fin bild på sländan. Hur är det att vistas i naturen i Estland. Finns där något som påminner om allemansrätten i Sverige?
Svar från Håkan Eklund 2009-06-16 21:55
Hej, trots att vi har samma allemansrätt i Finland som i Sverige trivs jag och mina kompisar ännu bättre i Estland. Jag har för mig att de har samma allemansrätt som vi, men skillnaden är den att här finns det en massa oförstörd natur. Här finns massor med fina oexploaterade stränder, strandängar, kulturmarker, skogar - you name it. Och just inga människor ... Dessutom har de så stora skyddsområden med naturstigar och leder att det räcker redan med det. I Sverige och Finland har vi förvandlat jord och skog till produktionsapparater för industrin ... Tyvärr.

Mvh Håkan