FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Räddad till livet


Kalaharisköldpadda sp, Botswana, dec. 2010. Foto: Håkan Eklund.

Läsfrenesin angående södra Afrika har fortsatt; idag hittade jag Per Wästbergs "I Sydafrika. Resan mot friheten"  (1995) i Åbo stadsbibliotek. Den handlar om den tid när vi själva bodde i grannlandet, och kunde från första parkett följa med frigörelseprocessen från apartheidstyret.

Dessutom har vi Nelson Mandelas "Long Walk to Freedom (1994) hemma i bokhyllan , en postilla på 630 sidor som jag heller inte (ännu) läst. Boken är en present från våra Gaboronevänner och påminner om ett av de största misstag som jag gjort i livet; one of the missed opportunities. . .

Nämligen: I början av året (febr/mars) 1994 reste vi runt i Sydafrika, samtidigt som Mandela och de Klerk höll sina valkampanjer. En sen kväll på ett pensionat i Kapstaden träffade jag en ung tysk frilansfotograf som berättade att han dokumenterade Mandelas valmöten runt om i landet. Han frågade om jag vill komma med honom till en kåkstad följande dag för att fotografera Mandela som skulle valtala. Jag sade nej, tyckte inte att det lät alltför lockande. Mandela såg man ju varje dag på teve och i tidningar. Och kåkstäderna var ju inga inspirerande miljöer precis; och sen hade jag ju frun och tre små barn att "sköta om".

Nu efteråt, med distans till historien, ångrar jag djupt att jag sade nej till detta! Tänk att ha fotograferat Mandela under ett valtal i en kåkstad; det skulle ha varit något att vara stolt över! Men så är det ofta. När allt det exklusiva är alltför nära, ser man inte storheten i det hela. Tyvärr.

Bilden ovan: en liten "Kalaharisköldpadda" räddas till livet, plockades ur sandspåret framför bilen. Jag har ännu inte hittat litteratur för korrekt artbestämning. Någon som vet?

Inlagt 2011-01-11 19:16 | Läst 2790 ggr. | Permalink
Minnet av det misstaget kommer att dröja kvar länge. Men du kan ju glädja dig med att i alla fall ha fått möjligheten, och att ha befunnit dig så nära händelsernas centrum - det måste ha varit en upplevelse, inte minst sett så här i efterhand!
Svar från Håkan Eklund 2011-01-12 08:45
Ja, allt är ju en erfarenhet som i efterhand värderas på olika skalor.

Ännu ang. Mandela, jag har också missat honom med en dag i Tromsö i Norge (av alla ställen ...).

Jag och en kompis var på väg till Svalbard i juni 2005, vi övernattade före avresan på en campingplats/stugby, och alldeles i närheten skulle Mandela uppträda under ett stort jippo (minns inte vad) dagen efter, men då var vi på m/s Origo på väg norrut ...

h. Håkan
Mandela på Svalbard - ett mer otippat möte är svårt att tänka sig! Vem vet, du kanske får en chans till att fota karln? ;-)
Svar från Håkan Eklund 2011-01-13 19:06
Nej, Mandela for inte till Svalbard ... Han var gäst på nån stor välgörenhetshappening i Tromsö, alldeles nära campingen/stugbyn där jag och kompisen bodde natten innan VI for till Svalbard.

h. Håkan