FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skogsljuset


Puhtulaidskogen, västra Estland. Maj 2011. Foto: Håkan Eklund.

Värmeböljan fortsätter. Efter en lång, kall och snörik vinter känns det lyxigt att gå ut med hunden här på min gröna ö,  i shorts och utan skjorta, längs mina specialstigar bland ekar, lönnar och skogstry. Plus 28 C  andra kvällen i följd. Men ljuset är hårt, den brännande solen gör att kameran helst får bli hemma. I stället använder jag öronen för att kolla in fåglarna: starungar som "väsnas" överallt, matande blåmesar, sjungande rosenfink och så vidare. Och högt i skyn drar tornseglarna skriande fram. De häckar under taket i en byggnad (dagis) nära vårt radhus.

I skogen skall man fotografera i mulet väder, helst när det är "indirekt solljus" genom tunna moln, som när vi (BioFoto Finland) var i Estland i slutet av maj. För många kändes det kanske som tråkigt väder, mulet och blåsigt, inte speciellt varmt - men ett perfekt väder för att fotografera inne i skog. Och i skogen ute på udden Puhtulaid (där Tarttu universitet har sin fältstation) rådde urskogsstämning med massor av stora ekar, tallar, granar - både levande och döda. Från markskicktet doftade ramslöken stark och lyssnade man noga så kunde man inte missa den mindre flugsnapparens karaktäristiska sång.

Jag tillbringade 2-3 h ensam med kamera och stativ inne i den täta skogen, och bara njöt av tillvaron. Skall man fotografera kan man inte röra sig i flock; vi hade vissa tider när vi samlades - däremellan strövade var och en hur de själva ville. Kvalitetstid.


Inlagt 2011-06-08 18:18 | Läst 1962 ggr. | Permalink