FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Maltarapport 6


Utsikt från vår observationspost (inkl. två jaktkojor), Dingli 26.9.2011. Foto: Håkan Eklund.
(I bakgrunden syns klippön Filfla, där 8000 par stormsvalor häckar = största kolonin i Medelhavet).

Att de maltesiska jägarna verkligen är outbildade och ignoranta visar bl.a. två saker:
1) De skjuter på fel fågelarter (fridlysta) - dock en medveten handling ...
2) De missar ofta ... (tack och lov) - inte medvetet ...

Ikväll stod jag och mitt team uppe på den spektakulara klippbranten vid Dingli. Det var först innan det blev mörkt när vi fick syn på rovfåglar högt i himlen (direkt från Sicilien), och de sökte övernattningsställen. Först for 12 bruna karrhökar över och försvann. Sen kom två bivråkar ner från hög höjd, gjorde en lov över havet och kom in lågt och dök ner i en dalgång, och visst tusan - tre skott smällde (trots att vi inte fått syn pa en enda jägare) och den ena bivråken girade undan, men fortsatte (till synes) oskadd.

Inte många minuter senare uppenbarade sig två muskulösa karlar som började fråga om vi sett något, vi är dock uppmanade att inte berätta något. De såg rätt tuffa ut, men stack sen ivag. En av tjejerna i teamet visste att de jobbade som security killar för jägarförbundet. Vad de egentligen ville blev inte klart. Detta visar hur kontrollerade vi är! Och det är ju bra på ett sätt, de som skjuter vet att det de gör registreras. Av oss.

Vi ringde polisen som underligt nog kom till platsen och gick till och med till fots ner till dalen för att kolla läget. Frstås i onödan, men det är en viktig signal  att de syns! Det syns tydligt att jägarna är irriterade; det var en stor artikel om ormörnsskjutning i gårdagens Sunday Times, och det är ju ingen bra reklam för jägarkaren.

Men nog är det ju ett stor fel hos hela EU apparaten, inkluderande våra EU-representanter och nationella politiker som inte ser till att vår avifauna som inte känner nationsgränser skall få samma skydd i alla medlemsländer! Vad hjälper det att vi springer här i terrängen natt och dag och utsätter oss för risker, när våra välkammade EU-parlamentrariker trippar omkring i sina lackskor och röda byxor i Bryssel och inte gör det jobb som de är (över)betalda att göra!

Istället hjälper vår egen finlandssvenska EU-man ålänningarna att fortsatta och utöka nöjesjakt på våren, där de förutom att skjuta samernas alfåglar under flyttningen nu också fortsatt trotsa EU-lagstiftning med vårjakt på ejder! JUST FOR FUN; Detta är emot all fornuftig logik! Fegt så det förslår, och alla som är tysta och låter detta passera, är precis lika ynkligt fega!

Nu går jag till baren och tar a pint of beer, sen till poolenområdet for att njuta av värmen i mörkret, med medelhavets stjärnhimmel ovanför. Klockan är 22.00; i morgon är det uppstigning 04.30. Igen. Detta är ingen semesterresa ...

 

Inlagt 2011-09-26 21:32 | Läst 6447 ggr. | Permalink