FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ibland står det stilla


Hangö i höstregn, 7.10.2011. Foto: Håkan Eklund.

Detta med att skriva har sina sidor. Ibland är det flyt, textraderna bara flödar in och det är ett nöje att producera. Som tidigare idag när jag fixade till en text om Kristina Mattssons reportagebok "Landet utanför" som skall ingå in nästa temanummer av tidskriften Skärgård.

Sen finns det stunder när allt bara står still, som nu. Borde skriva en bokpresentation för en dagstidning om en underbar konstbok, som samtidigt är fylld med substans om allvarliga och viktiga frågor. Det gäller "There and Back? A Celebration of Bird Migration" (352 s. Langford Press, 2011) en antologi som till bredden är fylld med olika konstnärers fågelmålningar av nordeuropeiska fåglar, och de öden de ofta möter under flyttningen. Femton kapitel handlar om Malta, och deras skamliga och maffialiknande jaktkultur. Som blir sista viloplatsen för många av våra nordiska flyttfåglar.

Men förutom det jobbiga ämnet är boken ett rent konstverk i stort format, en bland många titlar som Langford Press gett ut (http://www.langford-press.co.uk/). Jag har också en annan titel ur samma Wildlife Art serie, nämligen "Artic Flight. Adventures Amongst Northern Birds" av James McCallum (180 s. 2007) som handlar om en konstnärs fågelmöten i finska Lappland, i norska Finmark samt med glimtar från Sibirien och Alaska.
McCallum är kanske inte den bästa konstnären, men hans illustrerade dagbokstexter är medryckande, som från möten med häckande skedsnäppor ute på den ryska tundran.

Inlagt 2011-10-12 21:11 | Läst 5699 ggr. | Permalink