FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Riktig skog allt sällsyntare


"Alpskogen", Hirvensalo, Åbo. 31.1.2012. Foto: Håkan Eklund.

Under julannandagsstormen blåste en massa träd omkull. I "min skog" gällde det mest gamla rötskadade träd - alltså en helt naturlig utgallring. Jag hoppas att staden (som är skogsägaren) låter träden bli kvar som de är, de hör till skogsnaturen. Både estetiskt sett och biologiskt. Död ved tillhör skogens ekosystem, och massor med arter är beroende av död (eller döende) ved.

Jag passerar dessa träd varje dag när jag är ute med hunden just i denna skogsbacke (oftast är det för mörkt för att fotografera) och jag älskar att se omkullvräkta träd. Det ger liksom en äkta känsla av riktig skogsnatur, som det börjar finnas så lite av i Finland och Sverige. Vi har gott om träd, gott om produktionsskogar för industrin, men ack så lite skogsnatur. Tyvärr är det alltför få som förstår skillnaden, annars skulle det höjas fler röster, skulle man tycka.

Det mest tragiska är att många skogsområden som ägs av staten, kommuner och församlingar också har förvandlats till ekonomiskogar, där det är pengar som gäller - inte skogsnatur för ägarna, som alltså är vi alla som bor i området eller tillhör de nämnda organisationerna.

Inlagt 2012-01-31 19:13 | Läst 5755 ggr. | Permalink
Håller med dig! Men vi människor tycks inte kunna tänka längre än näsan räcker. Sen funderar man varför vissa arter inte längre lever på våra breddgrader eller annanstans heller.
//Ewa
Man kan inte både värna om naturen fullt ut och samtidigt vilja leva i ett modernt, tekniskt och konsumerande samhälle, tyvärr. Skogsbruket är en av de saker som gjort Sverige relativt rikt, och ska vi låta skogarna göra som de vill så blir vi ett u-land. Samma sak gäller vattenkraft och alla andra ingrepp i naturen som ger oss teknisk landvinning tillbaka.

Personligen försöker jag vara både naturvän och ekonomisk realist. Ett vettigt skogsbruk som inte tillåter massavverkning av miltalsstora områden, men som ger markägaren god avkastning behöver inte vara ”fult” faktiskt. Någon urskog blir det förstås inte, men urskog måste vi nog nöja oss med att ha på begränsade platser.

Det är alltid pengar som gäller. Därför bör man på politisk väg göra det lönsamt att bruka skogen snyggt. Jag tror att kunskapen på det planet är alldeles för låg bland politiker (och även de outtröttliga naturvännerna som ofta är lite för naiva).
Ja den blir sällsynt just på grund av att skogsbolgen skövlar våra skogar i profitens intresse.