FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Från min reprostudio


Utsikt från min mobila studio. Arken, ÅA. 16.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Använde några timmar till att reprofotografera gamla artiklar och s-v fotografier för kommande tidskriftsnummer. Hade riggat upp en tillfällig studio i en glastäckt "gångbro" mellan två byggnader, visade sig fungera utmärkt. Mjukt och bra ljus (mulet).

Är också lika fascinerad av hur lätt det är idag att spåra upp människor. Såg i en intervju i ett tidningsurklipp ur Hbl från 1974 att fotografen Kaj Dahl (dog 2003), som jag gör ett temanummer om, hade planer på att ha ett boksamarbete med en finlandssvensk journalist (Calle Hård) som jobbade för Expressen i Stockholm. Men eftersom KD själv skrev de skärgårdsreportageböcker som han sen kom att producera, blev jag nyfiken vad som hände med samarbetsplanerna. Varför de inte blev av?

Googlade en stund, hamnade på en gammal blogg som visade sig tillhöra en dam i Sverige som gjorde bokillustrationer, hade bl.a. gjort några för Calle H, som också gett ut några böcker. Mejlade henne, hon hade ingen adress men hänvisade till ett litet bokförlag. Mejlade dem, och där fick jag napp. Hittade Calle Hård i Indien, där han tillbringar vintrarna (somrarna på Holmön utenför Umeå).

Så nu kanske jag får svar på mina frågor.

Fick idag (17.2.2012) svar på min fråga, i mejl från södra Indien: " Fore semestern 1974, da vi skulle satta igang att intervjua folk pa Kajs bilder, bad jag att fa nagra manader tjanstledighet men fick nej. Expressen hade beslutat over mitt huvud att skicka mig som full time correspondent - gissa vart - till Helsingfors. Da skulle det inte finnas tid med nagon tjanstledighet. Varje ung reporter skulle ge sin hogra hand for att fa ett korrejobb, det var 2+1 ar, och jag tog det naturligtvis, inte minst for att fa tillhora utlandsredaktionen aven i fortsattningen, tidningens verkliga flaggskepp."

Inlagt 2012-02-16 20:48 | Läst 1689 ggr. | Permalink