FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotohistorisk dag


I fotomuseet i Ekenäs 27.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Hade en synnerligen intressant dag i småstadsidyllen Ekenäs. Inledde dagen att tillsammans med kollegan Julia N besöka lokaltidningens (Västra Nyland) fotoarkiv där en del av fotografen Kaj Dahls (1945-2003) skärgårdsbilder och negativ finns deponerade. Julia skulle behöva gamla skärgårdsbilder för en utställning i Ekenäs nationalparks Naturum och jag igen är på jakt efter Kaj Dahls negativarkiv från Skärgårdshavet.

Sen kollade vi in ett antal mysiga antikvariat, cafeterior och fick specialvisning i "Fotografiatelieren inne på gården" där stadens första fotoateljé startade upp för 100 år sen. På bilden museiamanuensen Nina Andersson (sittande), Naturumets amanuens Julia Nyström stående. Roligt att se gamla stora, gedigna studiokameror.

Fick också se utställningen "100 år genom linsen" (18.11.2011 - 26.2.2912) som bestod av tre Ekenäsfotografers sekellånga verksamhet: Harry Holmström, Vidar Lindqvist och Kjell Svenskberg.

Skulle också vara värdefullt att se Kaj Dahls unika skärgårdbilder på en dylik utställning; de bofasta öbor (i deras egna skärgårdmiljöer) som han fotograferade 1973 och 1974 är sen länge tillbaka historia. En månghundraårig skärgårdskultur som gått i graven och ersatts av en förmögen säsongbetonad fritidsbosättning.

Sen är Ekenäs en sån trevlig stad, känns ovanligt att höra det egna modersmålet överallt! Ekenäs är en av Finlands mest svenskspråkig städer, idag del av storkommunen Raseborg.

Inlagt 2012-02-27 18:18 | Läst 5616 ggr. | Permalink
Har hört så mycket gott om Ekenäs,det måste nog bli ett besök.Fin berättelse du hade.
Ekenäs är jättemysigt, i alla fall på sommaren. Jag var där på ett bröllop en gång och förundrades över att vissa inte kunde ett ord finska. :-)
//ewa