FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotografens namn skall synas


Utanför bybutiken, Satava, Åbo. Torsdagsmorgon 29.3.2012. Foto: Håkan Eklund.

Sen många år tillbaka har jag hållit mig med Skånes Ornitologiska Förenings tidskrift "Anser" som är ett förträffligt info- och inspirationspaket, på ett undantag när.

De var (alltför)tidigt ute med att använda digitala bilder, som var en av orsakerna till att jag sköt upp min egen övergång från analogt till digitalt med många år (fram till 2005). Bilderna som de publicerade var nämligen urusla, lågupplösta bilder där pixlarna dekorerade varje bild ... Plötsligt gick bildkvaliteten ner med 100 procent och jag tänkte att jag aldrig kommer att byta min fina diafilm mot sånt "skit" ... Men tack och lov kom tekniken i kapp, resten är historia. Förutom denna parentes har Anser alltid hållit en mycket hög standard.

I årets första nummer (Nr 1-2012)av Anser ingår också flera bokrecensioner, bl.a. om boken "Top Birding Sites of Europe" skriven av Magnus Ullman. Boken presenterar 30 förstklassiga fågellokaler från Gibraltar i söder till Svalbard i norr, från Azorerna i väster till Kalmyckiska stäppen nära Kaspiska havet i öster. Två lokaler är med från Finland (vilka de är nämns inte) och en (Falsterbo) från Sverige.

Enligt Ullman är fotomaterialet en bärande del av bokens försäljningspotential, men han irriteras över att fotografernas namn är undanstoppade långt bak i boken (Photographic credits) och att det är jobbigt att bläddra fram och tillbaka för att hitta vem och vad.

Jag håller med att i varje trycksak/webb etc. skall ha fotografens namn hittas i omedelbar närhet av bilden. Speciellt beträffande trycksaker vet man aldrig hur materialet i tiden används (bildsidor klipps ut ...) och också då skall fotografens namn automatiskt följa med. I en större bok är det också jobbigt att hålla på att speciellt kolla upp bildernas upphovsmän (och -kvinnor). En del tidningar och rapporter/trycksaker är slarviga med detta, och då känns inte produkten helt seriös i mina ögon.

Inlagt 2012-03-29 22:24 | Läst 5621 ggr. | Permalink
Precis så är det som du skriver. Jag blir så irriterad när det trycks något och inte fotografens namns står synligt.

Jag sålde en bild till en förening som skulle ha en fotograf som föredragshållare med bildvisning om Skåne. När jag fick se min bild hade de glömt mitt namn så alla trodde det var föredragshållarens bild.
En gång gör det inget men eftersom jag inte har råd annonsera om min bok och mina bilder så skall rät vara rätt.

Det du skriver om att bläddra för att se fotografens namn är än mer irriterande. Ibland undrar jag varför inte de som arbetar med tidskrifter och böcker inte lärt sig tänka på oss läsare.

Bra du tagit upp detta.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Håkan Eklund 2012-03-30 15:09
Ja, detta är något som alla fotografer borde trycka på. I alla situationer!
- Hawk