FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En lisa för själen


Blå timmen. Nådendal. 31.3.2012 kl.20.30. Foto: Håkan Eklund.

Det bebyggda samhället har vissa saker gemensamt med naturen, det vill säga: det nya, det rationella, det effektiva, det ekonomiska - är inte alltid det optimala när det gäller mångfald och trivsel.

Denna del av gamla Nådendal, med havsutsikt (inkl. utsikt till presidentens sommarpalats/Mumindalsholmen på andra sidan fjärden) skulle säkert ge en byggherre/fastighetsmäklare/markägare mera vinst om allt revs och ersattes med moderna höghus. Då kunde man ju få tusenfalt fler att rymmas in i detta hamnkvarter. Men vinsttänkandet kan inte producera den lisa för själen som denna miljö skapar.

Jämför denna kulturella mångfald med en naturskog och dess biologiska mångfald . . . de har något gemensamt. Liksom betongdjunglar med sina effektiva (och lönsamma) lådor har något gemensamt med likartade skogsplantager i en ekonomiskog ...

Frågan gäller: är inte trivsel och mångfald värt något, räknat i ekonomiska termer?


Inlagt 2012-03-31 22:09 | Läst 5474 ggr. | Permalink
Klart att det är ... dock är det antagligen så att det är olika värt beroende på vem som bor i aktuellt område .. tror inte att dessa två saker går att kombinera på ett rättvist sätt , rättvist för både natur och befolkning tyvärr.
Trivsel är självklart nåt positivt som man kan kosta på sig i vissa områden - mångfald är nåt som tyvärr inte är nåt som vi eftersträvar utan som blir pga att samhället ser ut som det gör - folk rör sig på ett annat sätt idag - kanske för att man måste - men även för att man vill - kan man utnyttja det så får man mångfald som är positiv annars blir den bara påtvingad och tyvärr hos många negativ trots att den inte behöver vara det.

Att vi får ha miljöer som är som små lisor för våra själar är oerhört viktigt ... tror att framtiden kommer visa det ..
Ha en underbar vecka Hawk.

//Glenn