FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Dåligt samvete


Cypern, april 2012. Foto: Håkan Eklund.

Nog är det märkligt hur dagens samhälle och arbetskultur formar en. Nu har jag haft semester en dryg vecka och har dåligt samvete för att inte ha gjort något nyttigt, förutom att bara njuta och vara - tillsammans med frun.

Men i sig är det just det som är nyttigt, att ibland gå ner i varv och glömma alla vardagsskyldigheter. Det är ju en investering i att fortsätta med förnyade krafter. Märkligt att man måste tänka i sådana banor innan en ledighet känns berättigad. Tydligen krävs det mera än en vecka innan man helt kan koppla bort vardagen; tur att det snart är sommar

En orsak är min agrara bakgrund från Österbotten; där var det bara arbete som räknades, allt annat hade inget värde. Som barn hjälpte vi alltid till på gården under all ledig tid från skolan, året runt. Sen blev det utbildningar på heltid under många år, året runt.

Efter avtjänad värnplikt och första året i jobb blev det så äntligen den första riktiga semestern. Jag hyrde övervåningen i ett stort hus hos en gammal man (Verner, 80 år) ute på landet, naturskönt vid en fågelrik sjö. Första semesterdagen kom en kollega på besök, och vi började spela badminton ute på gården. Och se, då kommer hyresvärden ut, han tittar på oss en stund och säger något som med ens förstör semesterstämningen. Vi var ju båda uppvuxna i agrar miljö, och kunde "koderna".

Verner undrade om vi förstår vad bönderna i byn tänker om två fullvuxna män som mitt i höbärgningstiden har tid att syssla med  "barnlekar".

.

Inlagt 2012-04-22 09:16 | Läst 2162 ggr. | Permalink
Inte ska du ha dåligt samvete för det.
Det är precis vad jag ska göra vecka 20...
När jag lade in årets semester så blev det sent på året men jag lade även in vecka 20 som en vecka då jag ska släppa allt som har med jobb att göra och bara vara.
Att ladda sina egna batterier helt enkelt...
Det blir på sin höjd lite fotopromenader och cykelturer.

I dagens hektiska vardagsliv så måste man göra så helt enkelt för att inte springa in i väggen. Och en vecka kan göra så gott att man kan ta sig an ekorr-hjulet med förnyad kraft.

mvh
/Harald
Svar från Håkan Eklund 2012-04-22 19:44
Ja, jag vet. Men ändå har detta med att göra något nyttigt (oxå det är ju relativt ...) bitit sig fast, att jag riktigt får jobba med att skaka av mig "Luther" ...
- hawk
Jag var alterneringsledig 6 månader. Jag hade massor av planer vad jag skulle göra och få gjort. Sedan blev jag tillfrågad vad jag gjort under tiden och jag konstaterade - "inget speciellt"
Tiden hade bara gått, men innan jag fick min ledighet var jag mycket nära att "gå in i väggen" som det väl brukar benämnas. Jag behövde den här tiden då jag absolut inte måste göra någonting alls. Jag orkade helt enkelt inte.

Även om det inte gäller en så lång tid som ett halvt år så bör man ta vara på de här möjligheterna till full avkoppling, ladda batterierna...

/ Lena
Svar från Håkan Eklund 2012-04-22 19:49
Så sant.
Det är detta med att låta varven bli för höga som måste undvikas, det är jag väl medveten om - men ändå får jag lite anstränga mig för att inte ha dåligt samvete, hur tokigt det än låter. På sommaren går det bättre, när alla andra är lediga - men mitt i en hektisk period känns det lite underligt att lata sig ...

Men det är terapi att vara ute med kameran och söka motiv - dessutom nyttigt ... :-)
- hawk