FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En bild jag väntat länge på

Tofsmes (Parus cristatus). Reso, 16 maj 2012. Foto: Håkan Eklund.

En ornitolog återväner alltid tillbaka till obsplatsen. Bohålan i den döda, halvmurkna och avbrutna björken hittade jag i går kväll när jag ledde en fågelkurs. Då kollade jag inte om de hade ungar, men gissade det (tofsmesar är tidiga). Beslöt mig för att återvända asap. Som jag gjorde i morse. Och visst, matningen var i full gång.

Jag placerade mig inne i skogen intill en gran (boträdet låg i skogskanten, intill en åker), hade kameran och 500 mm på monopod och ett camoflagetyg över mig. Mera behövdes inte. Stod sen stilla (det är jag van med, jag har stått vid datorn i sju år ...) under en halvtimme, och fick de bilder jag länge behövt när jag skriver artiklar om våra hotade skogsmesar och andra hålbyggare som ekonomiskogsbruket bryr sig skit i!

Under denna halvtimme noterade jag 14 matningar, de kom snabbt in, levererade maten snabbt, och sen iväg. Endast två gånger mellanlandade de på den torra grenen utanför. Hade tur med ljuset, tunna moln som gjorde att ljuset var mjukt och bra.

När föräldrarna var borta tittade en av ungarna då och då ut, verkade halvvuxen.

Materialmässigt var jag mest irriterad på monopoden som borde ha varit en meter längre ...
De är sällan anpassade till ojämna terrängförhållanden, dvs. att man själv hamnar att stå högre upp än marken där monopoden placeras. Nu hade jag en gran bakom ryggen (stöd), och marken sluttade ordentligt från rotfästet.

När jag vandrade iväg passade jag på att fotografera sjungande grönsångare, också då skulle jag gärna ha haft en meter till på monopoden (jag skall fixa till själv, har ett extra av samma märke ...).

Inlagt 2012-05-16 13:02 | Läst 2213 ggr. | Permalink
ja se där ja, nu kom ju bilden med tofsmesen, tjusigt värre å ett fint komp :=))
Grattis


MVH Roger
Svar från Håkan Eklund 2012-05-16 19:42
Helt ok för ett snabbt besök (var på väg till jobbet ...). Skulle gärna se en mera färgrik bakgrund, i svartvitt blir säkert bilden bra.
- Hawk
Måste kännas kanon när man genom kunskap och rutin kan se var en bildmöjlighet finns.
Snygg billd blev det ju också - själv har jag inte lyckats till hundra med nån fågelbild men kanske nån annan dag ....
Ha en skön helg.
Svar från Håkan Eklund 2012-05-16 19:45
I sanningens namn köpte jag min fågelkanon (500 mm) trettio år försent ... Men tidigare hade jag inte råd, inte skulle jag ha haft råd nu heller, men fick avstå från annat i stället.

Som ung tillbringade jag all tid i skog och mark, då skulle det ha varit kul att kunna fotografera vild fauna.
Nu blir det bara av då och då; skall man ta visuellt vackra bilder krävs en sån oerhörd tid för fotografering, att man borde vara proffs.
- Hawk
Perfekt fångat! Så söta han är den lille Tofsmesen!