FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Inte lätt att vara hund


Labradoren Buddy, Hemskogen, Hirvensalo 25.4.2007. Foto: Håkan Eklund.

Det är inte lätt att vara hund till en fotograferande husse. Som idag på morgonvandringen i hemskogen. Jag försökte fotografera en sjungande kungsfågel, men den kom aldrig inom skotthåll. Under tiden fick vovven vänta; som bilden visar så följer den mig noga med blicken.

Här fotad mellan trädstammar med 500 mm på fri hand; detta blev också det enda i bildväg i morse.

Idag har jag min naturruta "Håkans hage - om naturströvtåg och naturlitteratur" publicerad i Åbo Underrättelser. Dagens artikel är rubricerad "I duell med tjädertuppen", med underrubrik "Taigaskogens stolthet spelar numera på tom arena". Om dessa tjädermöten har jag berättat tidigare om på denna blogg.

Om natur i ÅU  har jag skrivit sen hösten 1998, för att skapa en bättre föreståelse för natur bland tidningens läsare. Det är att märka att dagstidningsjournalister och -redaktörer inte har någon utbildning i naturvetenskaper, endast samhällsvetenskap - därför är det viktigt att frilansare som kan natur ser till att också "naturvärden" får spaltutrymme i dagspress.

Åbo Underrättelser är förresten Finlands äldsta dagstidning (http://www.abounderrattelser.fi/) som utkommer i Åbo  sen 1824 och är finlandssvenskarnas lokaltidning i  Åboland (Åbo + 8 svenskspråkiga skärgårdskommuner).

I Åbo stad bor det 175 000 personer, ca 5 procent är svenskspråkiga (1870 var det 50 %), i Åbolands skärgårdskommuner bor det 23 000 personer, av dem är 63 % kustsvenskar. Liksom jag (men jag är född och uppvuxen i Oravais i svenska Österbotten, 380 km norrut längs kusten) men gift med en infödd Åbotjej.

Inlagt 2007-04-25 08:39 | Läst 15042 ggr. | Permalink