FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Stympad


För mig okänt verk, Hangö, maj 2012. Foto: Håkan Eklund.

Under sista fotokursdagen i Hangö satt jag mest vid printern och hjälpte kursisterna att skriva ut sina utställningsbilder. Lyckade slita mig för en halvtimme och for in till centrum för en kopp kaffe och något tilltugg.

Hade parkerat nära denna staty utanför Alans Café, och insåg att jag inte vet något om detta verk. En stympad kvinnokropp med årtalet 1918; vem vet något om detta?  Jag har försökt "googla" runt på internet, men hittade inget.

Tillägg 31.5, enl. länk i kommentaren nedan = svaret: " Skulptrisen Catharina Kajander har 2008 utfört en kvinnotorso av Hangö granit till minnet av dem som lidit under 1918 års krig. Kajander har meddelat att hon utan ersättning är villig att donera konstverket till staden, vilket stadsstyrelsen tackar för."

Hangö har ju annars en mycket intressant historia, också en krigstida sådan. Hittade en artikel på nätet som belyser en del av det skedda: http://www.hanko.fi/files/71/krig.pdf

Inlagt 2012-05-30 15:50 | Läst 5692 ggr. | Permalink
Jag tror att jag varit i vackra Hangö i något skede med en god vän men jag kan inte säga att jag känner staden så väl. ;) Det kan även ha varit före denna statys tid och jag känner inte igen den.

Den är lite intressant dock så jag har sökt runt. Det kan hända att det är den som Catharina Kajander uppfört till minne av de kvinnor som led under kriget 1918

http://hangoskvaller.blogspot.se/2010/04/ny-staty.html
Svar från Håkan Eklund 2012-05-31 13:37
Tack Pontus, där kom svaret! Finemang!
- Hawk