FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Om att återuppliva en gammal bildskatt


Inkastaren. Nagu 13.6.2012. Foto: Håkan Eklund.

I flera månader jobbade jag i vinter med fotografen Kaj Dahls (1945-2003) bildskatt som blev ett innehållsrikt och välemottaget temanummer för tidskriften Skärgård (recenserades i går i Borgåbladet och i Västra Nyland).

Kompisen Anders Fagerlund som har tagit hand om alla hans gamla utställningsbilder (från 1970-talet) har ställt ut dem på nytt i Sjöfartshuset i Nagu (bilden ovan), som hade ett välbesökt vernissage igår kväll. En ny bekantskap för mig var Kaj Dahls dotter som bott i Spanien i drygt åtta år, som uppskattade att jag och Anders uppmärksammat pappan som för många idag är en bortglömd fotograf.
Idag är hans böcker mycket svåra att hitta.

Kaj Dahl dokumenterade i mitten av 1970-talet den sista generationen skärgårdsbor som levde av och med havet, hade några husdjur - och levde så  nära naturen man bara kunde. Enkelt och ekologiskt. Och just detta lyckades Kaj Dahls så bra fånga på bild och berätta om i sina böcker.

Det som jag också uppmärksammade i temanumret är den kulturskandal som bokförlaget (Schildts) orsakade, när deras nya VD avbröt samarbetet med Kaj Dahl just när hela bokprojektet fått luft under vingarna.  Dahls ambition var att i bokform dokumentera hela det svenskspråkiga skärgårdsområdets inbyggare (skäribor som levde på öar i Östnyland, Västnyland, Åboland, Åland och Österbotten). Han hann få ut två böcker (Nyländsk skärgård och I Ålands övärld) med den gamla förlagschefen - som gillade projeket. Sen gick han i pension. När materialet till den tredje boken, den om Åboland, var klart efter ett helt års arbete, blev det tummen ner från den nya förlagschefen som inte var intresserad. Så kan ett livsverk spolieras. På den tiden fanns det inte så många förlag som gav ut böcker på svenska i Finland.

Likadant gick det med materialet från Östnyland. Långt senare donerade han det materialet till kulturfolk i regionen, som tidningen Borgåbladet nu försökt hitta, med blandad framgång.
Kultursektorn i Borgå har inte riktigt kläm på var materalet är idag! Så kan det gå med donerade bildskatter ... Skamligt.

Inlagt 2012-06-14 19:26 | Läst 2411 ggr. | Permalink
Så glad jag blev att det finns någon som vill bevara det kulturen är värd. Går kalla kårar längs ryggen när jag tänker på att den tredje boken ej blev utgiven.

Jag hoppas ni hittar mer som Dahl har skänkt bort. Det är precis som det är. Många kulturförvaltningen vet absolut inte vad de själv äger. Det är vanligt tyvärr.

Tack för det du gjort för kommande generationer
hälsar en dokumentärfotograf.
Gun-Inger
Svar från Håkan Eklund 2012-06-14 22:54
Tack för dessa rader! Ja, det har varit ett äventyr att i månader gräva igenom fotografens efterlämnade material (dagböcker, pressklippsböcker, inspelade intervjuer, mängder med kvalitetskopior i svartvitt) som hittades i ett ouppvärmt vindsförråd i centrala Helsingfors och göra ett 108 sidors tidskriftsnummer av det. Insåg också värdet av en ordentlig pressklippsamling (recensioner, intervjuer, annonser) ur en massa olika tidningar, som var en verklig guldgruva - material som är svårt att hitta tre-fyra decenier senare.
- Hawk
Gun-Inger Arvidsson 2012-06-14 23:14
Vem skall ta hand om allt nu? Jag är så intresserad av detta med dokumentärfotografering som du kanske förstår om du har tittat in på min sida. Inlandsbanan var jag med om att dokumentera men den finns kvar.
Däremot var jag med om att dokumentera järnvägen Älmhult-Sölvesborg som inte har persontrafik längre med den fina rälsbussen.
Jag hade flera stora utställningar under några i år i de olika kommunerna. Därefter skänkte jag utställningen till en hembygdsförening som hade lagt vanligt tidningspapper om bilderna. Jag vill inte veta hur de ser ut i dag. Vi gjorde ett bildhäfte som för längesedan är slutsålt.

Jag hoppas att allt det du har får ett bättre öde. Skall du fortsätta och göra något mer av bilderna eller?
Ha det bra
Gun-Inger
Hi Hawk
blev (som vanligt) inspirerad av dina tips - hittade I Ålands Övärld på bokbörsen - beställd- skall bli spännande...
Såg att det kommit ut "Smugglare i skärgården" på Schildts 2003 också
Och förresten - hur kan man få tag på tidningen Skärgård här i sverige?
/Tobbe
Svar från Håkan Eklund 2012-06-15 23:07
Hej, Kaj Dahls bok om spritsmugglarna i skärgården blev hans sista (han hann dö i cancer innan boken låg på bokdiskarna ...), enda i sitt slag på svenska om detta tabubelagda ämne.

Tidskriften Skärgård kan beställas via anita.julin@abo.fi
- Hawk