FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Pigtobak


Morgonvåt hästhov (Tussilago farfara), Hirvensalo, Åbo 22 maj 2007. Foto: Håkan Eklund.

Tussilagon har gjort sitt för i år. Ett av våra första vårtecknen har blommat ut. Just här där bilden togs finns de i hundratal, i en solvarm glänta omgiven av vass. Med en sjungande gräshoppssångare som granne. Och många sävsångare.

Efter blomnings slut hänger korgarna neråt för en tid, men när frukterna har mognat reser sig stjälken rakt upp (som här), och när den är torr och fin och frukterna är klara för spridning blir den nästan lika rund som en "maskrosboll".

Tidigare användes tussilagon som medicinalväxt och färgväxt. Den var bra mot allt ont som gällde människans kropp. "Bladen rökta som tobak brukas stundom mot hosta hos oss", skrev Carl von Linné. I Skåne kallades tussilagon för "pigtobak". Allt enligt Ingvar Svanbergs utmärkta bok  "Människor och växter" (1998).

Inlagt 2007-05-22 20:18 | Läst 15254 ggr. | Permalink
Snygg bild på hästhov. Jag läser din blogg regelbundet även om jag är en totalt kass naturfotograf, Man imponeras av att du alltid verkar ha en kamera med och är så aktiv med skrivande och fotograferande. Välskrivet och kunnigt! Många tack!
Tack för det Hans! Eftersom jag går ut med vovven morgon och kväll har jag kommit underfund med att detta är utmärkta tillfällen till fotografering, mycket mera givande än jag någonsin trott ... (nytt för i vår ...; har aldrig gjort det tidigare). Eftersom jag inte hinner fota på dagarna (innejobb) så är dessa hundvandringar värdefulla. Något jag ser fram emot.