FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Chalmersspexet Bob i Åbo


Hövding Erik Leifson Fafne och schamanen Kakwanga, Åbo 30.11.2012. Foto: Håkan Eklund.

Trotsade snöstsormen för att med fru Anita beskåda årets upplaga av Chalmersspexet Bob 2012 som besökte Åbo. Det blev en fartfylld och underhållande kväll. Tänk att helt vanliga universitetsstuderande kan förvandla sig till riktigt professionella skådespelare, dansare, sångare och musiker! Man kan bara lyfta på hatten.

Och nere i orkesterbåset satt fruns släkting Sigrid och spelade violin; henne minns jag bara som en liten jänta från släktbesök i tiden. Så snabbt växer de till sig, de unga. Sigrids farfar växte upp i Viborg (bror med min svärfar) i en finlandssvensk läkarfamilj och hamnade att med föräldrarna (som förlorade allt ...) fly undan Röda armén hösten 1939 när Stalin skulle ta Finland.

På den tiden var Viborg Finlands mest mångkulturella stad, med finska, svenska, ryska och tyska som vardagsspråk. Sen kriget är ju Viborg ett ryskt krigsbyte.

Sigrids farfar blev småningom professor, med Göteborg som hemort. Hans två bröder skapade ett nytt liv i Åbo, en som överläkare, den andra som professor (de är alla döda idag, den yngsta dog för några veckor sen ...). Så rumsterar krig om i människors liv.

_______________________________________________________________________
På webplatsen www.bob.chalmersspexet.se hittas bl.a. följande om spexet:

Chalmersspexet föddes på Valborg 1948 då den allra första föreställningen, Bojan, sattes upp på Stenhammarsalen i Göteborg. 4 utsålda föreställningar gavs och allt sedan dess har en ny föreställning satts upp årligen med undantag för 1953 då 1950 års Chalmersspex Ceasarion sattes upp ännu en gång).

Under de senaste 63 åren har Chalmersspexet roat Chalmerister, Göteborgare och annan publik i såväl Sverige som utomlands. Ett Chalmersspex handlar alltid om en numer ej levande historisk person och föreställningen visar hur saker och ting egentligen gick till istället för den felaktiga (och betydligt mindre roliga bild) som historieberättarna oftast låter beskriva. Detta innebär en fartfylld och rolig föreställning fylld av roliga dialoger, fartfyllda sång- och dansnummer samt de traditionsenliga dryckes- och kärlekslåtarna.

I motsats till vad många tror har Chalmersspexet inte någon koppling till buskis eller skämt av motsvarande karaktär och skämt under det så kallade bältet förekommer inte. Däremot förekommer en hel del ordvitsar och lek med ord vilket kan uppskattas av både ung och gammal publik.

Sedan 2003 finns två Chalmersspex och dagens föreställning kommer att ges av Chalmersspexet Bob vilken består av en manlig ensemble. (Chalmersspexet Vera med kvinnlig ensemble har premiere för årets föreställning den 11 November). Förutom föreställningar i Göteborg sätts årets Chalmersspex upp i knappt 10 olika städer inklusive exotiska platser som exempelvis London, Helsingfors och Kiruna.

Inlagt 2012-12-01 19:42 | Läst 2092 ggr. | Permalink